Hlavní obsah

Klasická sestava Lucie se na festivalu Hrady CZ loučí s fanoušky

Následující víkend vejde do české hudební historie. Na Bezdězu odehraje svůj možná poslední koncert klasická sestava skupiny Lucie. V sobotu se představí jako poslední účinkující letošního ročníku putovního festivalu Hrady CZ, na němž odehrála již sedm koncertů. Poté už nebudou zpěvák, bubeník a kytarista David Koller a jeho syn, bubeník Adam Koller jejími členy. Budou se věnovat hlavně Kollerbandu. Skupina Lucie bude s jinými členy pokračovat dál.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Skupina Lucie na hradě Žebrák v červenci. Zleva P. B. Ch. (baskytara), David Koller (zpěv, kytara, bicí), Robert Kodym (zpěv, kytara) a Michal Dvořák (klávesy). Za nimi Adam Koller (bicí)

Článek

Když na začátku února David Koller svůj odchod ze sestavy jedné z nejslavnějších českých kapel oznámil, byla už smlouva na její účinkování na osmizastávkovém putovním festivalu Hrady CZ podepsaná. Jeho dramaturg Viktor Souček si jistě mnul ruce, současně se však potýkal s pocitem smutku.

„Pro mě osobně to moc pozitivní zpráva nebyla. Lidé mé generace znají Lucii od jejích začátků, a bez Davida Kollera si ji asi nedovedou představit. Přiznávám ale, že pokud jde o festival Hrady CZ, marketingově to v tu chvíli bylo zajímavé. Ta zpráva strhla obrovskou pozornost a lidé se začali zajímat o to, kde by mohli ještě Lucii v současné sestavě vidět. Pozornost té zprávě věnovala i média, což bylo pro náš festival v zásadě příjemné,“ řekl Právu Souček.

Když v červenci festival začal, bylo evidentní, že se předpoklady naplnily.

Stage designer Martin Hruška: Naplňuje mě vymýšlet věci, které vypadají nerealizovatelně

Hudba

„Zaznamenali jsme nejenom velký zájem o koncerty Lucie, ale i u ní jsem cítil, že jí záleží na tom, aby vystoupení byla co nejlepší. Vnímám, že zpěvák a kytarista Robert Kodym je v obrovské formě. Zhubnul, o kapelu se stará, na koncerty jezdí s velkým časovým předstihem, pečlivě se připravuje, zajímají ho všechny detaily. Vidím ho, jak si na své marshally osobně s kladivem v ruce připevňuje meče, které jsou součástí pódiové podoby koncertu. Je vidět, že ho to strašně baví,“ prozradil Souček.

„Na několika koncertech dokonce hodil fanouškům svou kytaru. Na konci se pokaždé loučí s lidmi na molu a já několikrát zaregistroval, jak z něho nástroj fanouškům věnoval. Celkově je vidět, že Lucie jde do koncertu takříkajíc na plný pecky,“ dodal.

Napětí v ní přesto cítí. Přece jenom jde o poslední koncerty, a jelikož David Koller už dříve prohlásil, že Lucie je pro něho uzavřená záležitost, je nepravděpodobné, že se jeho rozhodnutí změní. Lucie prostě v klasické sestavě končí, a to přirozeně nese náladu, která není moc pozitivní.

„Napětí trochu cítit je, ale jsou to profesionálové, a přesně tak se chovají. Mají sice oddělené šatny, ale komunikují spolu, jako by se nic nedělo,“ prozradil Souček.

Foto: archiv V. Součka

Viktor Souček (vlevo) s účastníky karnevalu, který je součástí putovního festivalu Hrady CZ

„Koncerty jsou však skvělé, a reakce diváků také,“ dodal vzápětí. „Je to profesionálně zmáklá show, kéž by takhle vypadaly koncerty všech kapel. Je vidět, že kluky z Lucie hraní baví a na pódiu působí dojmem, že se nic neděje. Má to energii, je to zábavné a technicky skvěle zvládnuté.“

O případné další podobě Lucie nechce spekulovat. Věří však, že kapela bude dál výborná a že pro ni všechno dobře dopadne.

Lucie před časem oznámila, že jména nových členů ohlásí v září a že na příští rok chystá koncertní turné ke čtyřicátému výroční svého vzniku, které vyvrcholí 9. prosince v pražské O2 areně.

Tuzemské hvězdy

Dalšími hvězdami letošního ročníku přehlídky Hrady CZ jsou Chinaski, Daniel Landa, Vypsaná fixa, Mig 21 nebo Horkýže Slíže.

„Daniel Landa prakticky vůbec nevystupuje, proto jsme ho chtěli v našem programu mít. Doprovází ho kapela složená z fantastických hudebníků, a přestože to jsou profesionálové, mám pocit, že se týden od týdne zlepšují. Snažíme se prostě fanouškům stále předkládat něco nového a neobvyklého,“ ozřejmil Souček.

Foto: archiv V. Součka

Viktor Souček s Danielem Landou, hvězdou pátečního programu letošního festivaly Hardy CZ

„Jsem nadšen třeba i z kapely Trautenberk. Patří k těm, které hrají spoustu koncertů. Jistě i díky tomu je na ní vidět, že je rok od roku lepší, vyzrálejší, profesionálnější,“ dodal.

Každému festivalu jde obvykle i o to, aby ve svém programu představil nějaké jméno s budoucností. Souček tak vnímá šumperský Byt číslo 4.

„Viděl jsem ho na koncertu pro třicet lidí v malém klubu ve Varšavské ulici v Praze a rozhodl se, že ho chci mít na festivalu. Připomíná mi ranou Vypsanou fixu. Na pódiu je perfektní, má skvělé písně a mám za to, že když na sobě budou jeho členové pracovat, mají před sebou dobrou budoucnost,“ vysvětlil.

Příští ročník Hradů CZ už je v zásadě připravený. Pořadatelé na něm budou dál pracovat hned poté, jakmile Lucie v sobotu o půlnoci na Bezdězu dohraje a jakmile se tam všechno uvede do původního stavu.

„Jména účinkujících pro příští ročník Hradů CZ už známe, ale zatím je držíme pod pokličkou. Věříme, že pro fanoušky budou milým překvapením. Říct mohu jen to, že jsme český a slovenský festival, a tak to budou nejzajímavější jména z těchto dvou scén. Ve hře je také změna jednoho koncertního místa v Čechách. Pokud k ní dojde, oznámíme to zhruba do měsíce,“ uzavřel Souček.

David Koller si ve vrtulníku obhlédl Točník. Začíná poslední tour Lucie

Kultura

David Koller: Lucie je pro mě uzavřená věc

Hudba
Související témata:
Viktor Souček

Výběr článků

Načítám