Hlavní obsah

Jelen, O5 a Radeček, Yo Yo Band, Vypsaná fixa. Festival Benátská! začal ve velkém stylu

Když loni startoval ve Vesci v Liberci festival Benátská!, byla zima a vlhko. Letos bylo teplo a sucho. Třicátý festivalový ročník začal v lyžařském areálu ve čtvrtek 25. července odpoledne. Hrálo se naplno, do noci nad údolím zářil létající balon, nad hlavami přítomných létali na atrakcích ti odvážní a vše míří k velkému hudebnímu mejdanu s oslavou. První den přišlo více než deset tisíc diváků.

Foto: Petr Horník, Novinky

Jindra Polák, zpěvák a kytarista skupiny Jelen, na festivalovém pódiu

Článek

Program na hlavní scéně odstartoval Michal Prokop. Po něm se už představil jubilant. Letos totiž neoslavuje třicetiny jenom Benátská!, ale i skupina O5 a Radeček. Zahrála své nové i starší písně, z nichž mnohé jsou v našich luzích a hájích pasovány na hity, rozpohybovala publikum, a ještě se ve vokálech i duetech chlubila znamenitou posilou, zpěvačkou Adrianou Bessogonov.

„Dostali jsme nápad posílit naši sestavu vokalistkou. A našli jsme Adrianku, která je tak dobrá, že už s námi na koncertech zpívá i duety Vloupám se a I tak to za to stojí. Přitom se k nám loni přidala s tím, že se bude starat o sociální sítě. Jednou si ale začala v šatně zpívat naše písničky a nám se to strašně líbilo. Přiznala, že má kapelu, no a my ji požádali, jestli by nám na koncertech pomohla s vokály,“ vysvětlil baskytarista šumperské kapely Ondřej Polák.

Foto: Petr Horník, Novinky

O5 a Radeček, zpěvák Tomino Polák a vokalistka Adriana Bessogonov

Na hlavní scéně pak za příkladné podpory diváků pokračovali Yo Yo Band, který mimo jiné připomněl, jak krásná je písnička Karviná, či Jelen, jenž zahrál na koncertech málo prezentovanou skladbu Domů nebo coververzi písně Michala Tučného Spím v obilí. Do nového dne potom diváky přivedly skupiny Vypsaná fixa a Žlutý pes a hrálo se i na dvou vedlejších scénách.

Skupiny Jelen a Rybičky 48 soudí, že je lepší se opít. Mají společný videoklip

Hudba

Třicetiny festivalu chtějí pořadatelé oslavit ohňostrojem. Ve čtvrtek už přitom byla sláva dostatečně patrná. Nad areálem na kopci spočinul zmíněný létající balon, jenž v noci svítil do tmy, na různých adrenalinových atrakcích poletovali odvážní návštěvníci vysoko nad ostatními, na menších scénách se hrál punk i folk a mezi lidmi se šuškalo o chystaném ohňostroji.

Jako jeden z moderátorů to vše z pódia slovem zpřehledňoval Vlasta Korec. Novinkám prozradil, čím si ho Benátská! získala.

Foto: Petr Horník, Novinky

Moderátor Vlasta Korec festival řídí z pódia.

„Jsem člověk, který miluje život, miluje festivaly a miluje zábavu. Na Benátské! se všechno potkává, je to ten správný atribut pro mě. Jsem tu šťastný. Benátská! je pro mě velká radost a zážitek,“ vysvětlil.

Přidal také jednu moderátorskou historku. „Loni jsme v rádiu Impuls vysílali přímý přenos koncertu Jarka Nohavici. V jednu chvíli za mnou přišel pódiový manažer Matěj a upozornil mě na černé mraky nad Ještědem. Dodal, že to vypadá na silný déšť, a protože je bezpečnost návštěvníků na prvním místě, vzal na sebe rozhodnutí a řekl, že koncert musíme přerušit,“ začal vyprávět.

„Vstoupil jsem tedy na pódium do vystoupení legendárního Jarka Nohavici, které si diváci opravdu užívali, a ohlásil jsem, že musí být kvůli blížící se bouři přerušeno. Pod pódiem hned vystartovali pořadatelé s páskami, kterými vymezili prostor od krajů pódia ke zvukařům. Lidé se z něho bez protestů stáhli a schovali se na bezpečnější místa. Ta pauza trvala dvacet minut a já si teprve během ní uvědomil, že jsem byl nucen přerušit koncert samotného Jarka Nohavici,“ uzavřel s úsměvem.

Festival potrvá do noci ze soboty na neděli a předpověď nenaznačuje, že by se podobná situace opakovat neměla.

V pátek se na Benátské! představí Suzi Quatro, Scooter, Slade, Divokej Bill, Citron a další, v sobotu pak Marie Rottrová, Wohnout, Čechomor či Pokáč.

Pavel Mikez: Myslel jsem, že se do Vesce s Benátskou! nevejdeme

Kultura

Koncertem Jaromíra Nohavici vyvrcholil festival Benátská!

Kultura

Výběr článků

Načítám