Hlavní obsah

„Je to zázrak,“ radují se lidé na Klatovsku. Zachránili varhany, na které hrál Jakub Jan Ryba

Němčice

Celé Němčice na Klatovsku aktuálně žijí jedinou věcí. Do jejich malé vsi se totiž vrátily zrestaurované raně barokní varhany, na které v mládí hrál hudební skladatel a učitel Jakub Jan Ryba. „Je to zázrak,“ dojímá se lékařka Hana Vracovská.

Boris Mettler hraje na němčické varhany, které jeho tým zrenovovalVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Lékařka nakoukne do místního kostela a pozdraví varhanáře Borise Mettlera. Právě jeho tým se postaral o obnovu vzácného nástroje. Ten nebyl vůbec v dobré kondici. „Dřevěnou skříň napadl červotoč. Některé díly už se rozpadaly v ruce,“ popisuje.

Varhany musel s kolegy kompletně rozebrat a přestěhovat do své dílny na Olomoucku, kde dostaly ozdravnou kúru. „Dřevo bylo prožrané, takže jsme ho namáčeli do syntetické pryskyřice, která ho zpevnila,“ pokračuje.

Z původních 576 píšťal jich zůstalo zhruba 300. Zbytek museli fachmani vyrobit. „V kotli rozpustíme cín a olovo. Tekutou slitinu rozlijeme na velkém stole a vznikne plát. Ten pak soustružíme na správnou tloušťku. U nejmenších jde o tři desetiny milimetru,“ říká.

Nový kostel v Gutech bude mít i varhany. Nahlédli jsme do vznikající stavby

Domácí

Píšťaly mají tři části, a to nohu, tělo a jádro. „Jednotlivé díly se stáčejí kolem plechové formy a pak se to zaletuje,“ doplňuje Mettler.

Následují nutné úpravy. Nicméně ty finální se dělají až na místě. „Tady se nám třeba stalo, že jedna řada hraje moc nahlas, takže ji musím zeslabit. A potom naladit na správný tón, na což používám obyčejné nůžky na plech,“ prozrazuje.

Nejtěžší bylo nástroj dopravit na Klatovsko. Protože právě během převozu se může poškodit. „Vše jsme zase museli rozebrat. Píšťaly jsme naskládali do beden. Zbytek jsme zabalili do dek, byly to stovky, možná tisíce dílů,“ vypočítává.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Varhanář Boris Mettler, kterému na chvilku pomáhala sedmiletá Rozálie Volfová.

Když kamion dorazil do Němčic, pro zhruba 120 obyvatel to byl trochu svátek. „Tolik prošívaných dek v kostele. To vypadalo, jako kdyby tu chtěli kempovat,“ vtipkuje Vracovská. Doktorka patří k hrstce nadšenců, kteří se rozhodli vzácný nástroj zachránit.

Dobrovolníci založili spolek a sehnali potřebné skoro tři miliony korun. Přispělo ministerstvo kultury i Plzeňský kraj.

„Mezi místními a přespolními se vybral přibližně milion, to je úctyhodné,“ oceňuje farář Pavel Vrbenský z nedaleké Plánice, pod niž spadají i Němčice.

Jakub Jan Ryba a jeho Česká mše vánoční

Vánoce

Přiznává, že zpočátku nadšení trochu brzdil. „Jejich zapálení mě ale nakonec přesvědčilo. Dali do toho hodně sil a prostředků. Na výsledku je to znát,“ podotýká.

Ani Mettler, který má zakázky po celé republice, se často nesetkává s podobným odhodláním. „Nikde jinde jsme nezažili, aby se tak moc lidé o varhany zajímali a vzali si je za své,“ dodává.

Cenný nástroj pochází z roku 1717 a sestavil ho loketský mistr Johann Leopold Burghardt. „Původně byl v Přešticích na jižním Plzeňsku. Když se tam ale postavil velký kostel, varhany skončily v Němčicích. A jako malý na ně hrával Jakub Jan Ryba,“ připomíná historii.

Mezitím ladí poslední detaily. „Ideální je, když na konci nepoznám zvuk staré píšťaly od nové,“ uzavírá.

Slavnostní svěcení varhan, jehož se ujme plzeňský biskup, se uskuteční 15. září v 15 hodin.

Zachránili varhany, na které hrál Jakub Jan Ryba

Kultura

Oživili faru. Teď je na řadě kostel

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám