Hlavní obsah

Helena Vondráčková oslavila 60 let na scéně vyprodaným koncertem. Dvě hodiny odzpívala a odtančila skoro jako ve dvaceti

Praha

Dvě významné číslovky si letos připomíná zpěvačka Helena Vondráčková. V pondělí 24. června oslavila 77. narozeniny a zároveň je tomu letos 60 let, co se pohybuje na české scéně populární hudby. Svá výročí připomněla vyprodaným koncertem v pražské O2 areně. Předvedla, že odzpívat a odtančit dvouhodinové vystoupení zvládne se vší ctí. Koncert, který tentokrát připravovala ve spolupráci s Leošem Marešem, navíc proložila vystoupením hostů.

60 let na scéně oslavila Helena Vondráčková vyprodaným koncertem Video: Marek Tereba, Novinky

Článek

Začínala v sedmnácti letech, kdy v roce 1964 zvítězila v soutěži Hledáme nové zpěváky. 27. dubna toho roku v pražské Lucerně tak odstartovala hvězdná kariéra Heleny Vondráčkové.

V roce 1965 se také díky hitu Pátá stala poprvé Zlatou slavicí, nastoupila do Divadla Rokoko a seznámila se s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, se kterými stvořila trio Golden Kids. V roce 1967 pak natočila filmovou pohádku Šíleně smutná princezna.

Rozpad Golden Kids v 70. letech odstartoval její sólovou kariéru, která ji dodnes drží na špici české populární scény. A že má za uplynulých 60 let na co vzpomínat, předvedla v pondělí 24. června v pražské O2 areně.

Helena Vondráčková: Jsem normální ženská, která umí vzít za práci

Film

Dvouhodinové vystoupení odstartovaly připomínky zpěvaččiných významných vystoupení. Na obrazovce se promítaly záznamy z Bratislavské lyry, vystoupení v Japonsku, na Kubě, ale i v Carnegie Hall s Karlem Gottem.

Připomněla také účinkování v NDR, Kanadě, Finsku i své tradiční koncerty v pražské Lucerně.

Velká radost i obava

Během večera zazněly zpěvaččiny asi neznámější hity. Pátá, Sladké mámení, Vzhůru k výškám, Dlouhá noc, Lásko má, já stůňu či Ještě světu šanci dej rozezpívaly plnou arénu lidí, kterou Vondráčková naposledy uspořádala a vyprodala počátkem roku 2018 u příležitosti 70. narozenin.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Helena Vondráčková vystoupila se sboristkami Lenkou Kopeckou a Zuzanou Ďurdinovou

„Já bych řekla, že ne každému se vydaří, že v ten samý den má koncert i narozeniny. Měla jsem z toho velkou radost, ale samozřejmě také velkou obavu. Byla to výzva a závazek,“ prozradila zpěvačka Novinkám.

I přes patrnou počáteční nervozitu předvedla opravdu povedenou show a výkon, který by jí mohly leckteré mladší kolegyně závidět. S organizací celého večera jí pomáhal producent Leoš Mareš, který má s pořádáním akcí ve vysočanské aréně již zkušenosti.

„Já jsem myšlenku na koncert měla v hlavě a zajímavé bylo, že jsme se telefonem střetli na jedné akci. Můj muž dával telefon a od Leoše v tu chvíli přicházel hovor s tou samou nabídkou. Já jsem byla ráda, protože Leoš má s takovým pracovištěm zkušenost, ví, jak na to,“ vysvětlila Vondráčková.

Přípravy probíhaly již od začátku roku, který zpěvačka trávila na turné po Slovensku. To hlavní ale chystala poslední měsíc, kdy, jak přiznala, moc času neměla. Sama si připravovala také dramaturgii.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Zpěvačka se během koncertu několikrát převlékla. Vystoupení završila třpytivými šaty.

Už od pátku bydlela v hotelu vedle arény, aby vše stihla nachystat. „V sobotu tady probíhaly ještě nějaké dohady, učila jsem se texty, spojovací výstupy. V neděli už byly zkoušky a pak hned od pondělního rána až doteď také,“ sdělila po vystoupení v pondělí.

„Jenom jsem se bála, abych to hlasově vydržela, protože některé písně jsou hlasově náročné, takže jsem se už včera trochu šetřila. Musím zaklepat, že hlasivky to vydržely,“ prozradila s úlevou zlatá slavice.

„Mám úžasný zážitek. Jsem nadšená a jsem ráda, že reakce lidí mi dala najevo, že se bavili a nezůstali sedět doma,“ dodala.

Další koncert v únoru

Koncert završily ovace vestoje a tři přídavky. Vondráčková odcházela z pódia očividně dojatá, ale spokojená.

Zpěvačku během večera doplnila vystoupení Olgy Lounové, skupiny J.A.R., mistra světa ve stepu Tomáše Slavíčka, chomutovské taneční skupiny StarDance či slovenské vokální skupiny Fragile.

Další výroční koncert chystá na únor příštího roku, původně měl být 25. června, z technických důvodů byl ale odložen. Kromě toho se na podzim vypraví na své již tradiční turné po českých městech.

OBRAZEM: Helena Vondráčková. Ještě chci zůstat

Hudba

Výběr článků

Načítám