Hlavní obsah

David Gaydečka, organizátor festivalu Metronome Prague: Oslovili jsme mladší publikum

Přijedou a vystoupí Raye, Michael Kiwanuka, Milky Chance, Marc Rebillet a další, program je více orientován na mladší publikum, přibylo koncertů na hlavních scénách, Janek Ledecký uctí Boba Dylana, připravena je výstava uměleckých děl i jiná lákadla. Sedmý ročník festivalu Metronome Prague začne na pražském Výstavišti ve čtvrtek a potrvá do noci ze soboty na neděli. Jeho organizátor David Gaydečka věří, že si na něj najde cestu kolem dvaceti tisíc lidí.

Foto: Milan Malíček, Novinky

David Gaydečka stojí za programem Metronome Festivalu

Článek

Kdo je podle vás největší hudební atrakcí letošního ročníku?

Pokud bych měl brát v potaz ohlasy, které jsou na sociálních sítích, pak největší má Američan Marc Rebillet. Tenhle lehce šílený umělec, který hodně improvizuje a experimentuje, by měl v pátek, kdy vystoupí, zaujmout značnou část publika.

Zaznamenáváme ale také dobré ohlasy na britskou zpěvačku Raye, jejímž koncertem bude v sobotu festival končit. Tato umělkyně má brány ke hvězdám otevřené dokořán a zejména doma v Británii a rovněž v Americe to potvrzuje. U nás ji čeká premiéra, a já věřím, že své renomé potvrdí.

Raye je pořád ještě především ostrovní hvězda. Jaké je české publikum v přijímání zahraničních objevů?

Je, pravda, konzervativnější a raději se vrací k tomu, co zná. Je tu ale mladší fanouškovská generace, která vyrůstala se širšími možnostmi přijímání hudebních novinek. Věřím, že se třeba právě při koncertu Raye ukáže, že určitá část domácího publika na ni připravená je.

Od řady lidí, které znám, a třeba i od jejich dětí mi chodí zprávy, že se na ni těší. Podobně reagují třeba na The Last Dinner Party, což je další senzace z Británie, která se na našem festivalu představí.

Sony chce koupit písně Queen za rekordních 23 miliard

Ekonomika

Pohled na jeho letošní program říká, že tomu konzervativnímu publiku moc vstříc nevycházíte. Souhlasíte?

U festivalů vždycky platilo, že na ně lidé vyrazí a užívají si to, co mají rádi, a při tom dají šanci tomu, co neznají. Vnímám, že tradicionalisté se těší na britské Kosheen nebo Roachforda, kterého znají z kapely Mike And The Mechanics. Stejně tak je ale budou zajímat i ti, které neznají, nebo o nich vědí jen málo. Na tuto tradici bereme při stavbě programu ohled.

Zajímavé bude vystoupení Janka Ledeckého s programem Mr. Everest, který bude poctou Bobu Dylanovi. O co přesně jde?

Janek Ledecký bude zpívat písně Boba Dylana, ať už v českých verzích, nebo v těch původních. Při té příležitosti dal dohromady novou kapelu a říká, že se mu tím plní sen, protože je fanouškem Dylanových písní. Vnímá to jako poděkování člověku, který velmi ovlivnil počátky moderní české rockové scény. Doprovodí ho i pár hostů.

Zajímavý bude i koncert k sedmdesátinám Michaela Kocába. Loni mi volal, že se mu na Metronomu líbilo vystoupení skupiny Jamiroquai, protože je to jedna z jeho nejoblíbenějších kapel vůbec.

Zeptal se mě, jestli by na našem festivalu mohl letos koncertem oslavit své sedmdesátiny. S tím jsme rádi souhlasili a pak jsme ten koncert společně rok připravovali.

Foto: Milan Malíček, Novinky

David Gaydečka věří, že letos na Metronome Festival dorazí v součtu kolem dvaceti tisíc lidí

Jaké novinky letos festival přinese?

V hudební části je program trochu současnější než v minulosti. Také jsme posílili hlavní scény, na kterých bude více koncertů než v minulých letech. V nehudební složce rozšiřujeme náš malý festival podcastů. Každý den nějaký představíme a budeme natáčet i své.

Novinkou je otevření vlastní galerie umění, která na festivalu začne první den vernisáží a v sobotu skončí dernisáží. Vystavovat v ní budou někteří současní umělci a další díla budou vznikat přímo na místě.

Metronome Prague je třídenní festival, přitom program by spíše vydal na dva nabité dny. Neuvažovali jste o tom, že ho zkrátíte?

Pro mimopražské návštěvníky není náš festival obvykle jediným důvodem, proč do hlavního města přijedou. Přidávají k tomu další aktivity i návštěvy jiných míst. Pražáci zase mají svůj rytmus, který jim třeba nedovolí věnovat festivalu celé tři dny.

Myslíme si, že delší doba trvání Metronome Festivalu lidem dává možnost na něj přijít. Pokud bychom ho koncentrovali do méně dnů, řada z nich by na něj vůbec nedorazila.

Loni a předloni jste oznámili v součtu dnů návštěvu dvaadvacet tisíc diváků. Kolik jich čekáte letos?

Jelikož jsme více oslovili mladší diváky, růst asi nenastane. Přesto věřím, že se dostaneme v součtu na nějakých dvacet tisíc diváků. Je to součet individuálních návštěvníků.

České letní hudební festivaly napříč žánry. Kam letos vyrazit a na jaký program se těšit

Hudba

Výběr článků

Načítám