Hlavní obsah

Coldplay jsou hlavní hvězda snů. Na Glastonbury s nimi vystoupil Michael J. Fox

Coldplay na Glastonbury použili všechna kouzla. Krátce po ohlášení nového alba Moon Music, jež vyjde na podzim, představili novou písničku, pozvali si význačné hosty a naplno předvedli, proč je jako první v historii organizátoři v pozici hlavní hvězdy uvedli popáté.

Foto: Profimedia.cz

Coldplay odehráli znamenitý koncert.

Článek

Koncert měl řadu vrcholů a momentů, které by člověk očekával jako velkolepé finále. Jedním takovým byla rozhodně už úvodní píseň Yellow, která rozsvítila svah proti hlavnímu pódiu. Ano, Coldplay i na Glastonbury publiku přivezli ledkové náramky, které se postaraly o nekonečné moře světýlek.

Následující skladba Higher Power zase dala vzpomenout na pandemické časy, kdy skupina vystoupení streamovala z uzavřené farmy. V roce 2021 se fanoušci z celého světa dívali doma na počítači. Vzpomínka vyvolala vděčnost za možnost být na festivalu v davu lidí osobně přítomen.

Nicméně i letos mají fanoušci ve všech zemích možnost sledovat koncerty z největšího pódia ve streamu BBC. Poprvé je dostupný mezinárodně, nejen ve Velké Británii. Proto když zpěvák Chris Martin vyzval publikum, ať pošle pozdrav do celého světa, nebylo to jen čistě symbolické. I jeho pečlivě formulovaná řeč o těžkých časech, kterými procházíme, a poděkování přítomným za to, že jsou důkazem, že většina lidí se může scházet v míru, zněla globálně.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Chris Martin ze skupiny Coldplay

Lidé v celém světě mohli sledovat také další silné okamžiky. Třeba když se skupina přesunula na malé předsunuté pódium a čtvrt století starou písní připomněla, jak hrála na tomto festivalu poprvé. Přijela tehdy na pódium pro nové kapely pozdě a „byla nejhorší, ještě horší než teď, pokud nás nemáte rádi“, vtipkoval Martin.

Krátce poté přišla asi nejsilnější část koncertu. Poté, co Martin improvizovaně zapěl ódy na několik jednotlivých fanoušků, zabrala kamera Sira Michaela Eavise, hlavního pořadatele festivalu, a i on si od Coldplay vyslechl chvalozpěv a poté masivní potlesk publika.

O stupeň výš ale kouzlo okamžiku vygradovalo, když se ukázalo, že se zpívá ještě pro jednoho přítomného Michaela. Ke kapele se na invalidním vozíčku a s kytarou přidal herec Michael J. Fox, který již více než třicet let žije s Parkinsonovou chorobou. Coldplay si ho pozvali proto, že to byl film Návrat do budoucnosti, který je inspiroval k tomu mít kapelu. Fox se jejich členem stal na písničky Humankind a Fix You.

I další hosté přispěli k mimořádnosti koncertu, ať už to byla Victoria Canal, která se ke skupině připojila ve skladbě Paradise, smyčcový orchestr ve Viva La Vida, ale především Little Simz, která po vlastním koncertu s orchestrem a zpěvačkou Elyannou pomohla Coldplay představit novou působivou píseň, na které spolupracoval i Afričan Burna Boy, jenž na Glastonbury vystoupí v neděli.

Foto: Profimedia.cz

Hvězda afrobeatu Femi Kuti

Chris Martin se dříve nechal slyšet, že poté, co uzavřou diskografii Coldplay, budou možná i nadále pokračovat ve spolupráci s dalšími umělci. Zmíněná skladba ukázala, že to bude stát za to.

Píseň Violet Hill Coldplay kompletně přenechali sboru vedenému Laurou Mvulou. Do jiného hudebního vesmíru koncert hodila jiná hvězda sobotního dne, hvězda afrobeatu Femi Kuti se svou kapelou. K-popová skupina BTS byla ve skladbě My Universe přítomna pouze v projekcích. Jako poslední zazněl nový singl feelslikeimfallinginlove a i ten připomněl jednu z cest, kterou se Coldplay přibližují nejširšímu publiku.

Téměř v každé jejich písni jsou jednoduché popěvky, které si s nimi zplna hrdla zazpívá každý. Ohňostrojů bylo mnoho, konfet jako hvězd a došlo i na obří nafukovací balóny, které se z rukou návštěvníků rozutekly do všech světových stran.

Nejen skupinou Coldplay byl ovšem festival v sobotu živ. Brzy odpoledne vystoupila Cindy Lauper, která příští rok poprvé vystoupí v České republice. Podobně vydařené koncerty, jako nedávno na Metronomu, jen pro větší počet diváků, odehráli Last Dinner Party a Michael Kiwanuka. Dvacet let od první desky Hopes and Fears oslavili Keane, čisté nadšení zaslouženě sklidili Bloc Party a The Streets.

Foto: Marek Reinoha

Kasabian odehráli utajený koncert.

Rozruch udělal i koncert Kasabian. Byl to jeden z „tajných“ koncertů, který pořadatelé oznamují na poslední chvíli. Kapela už čtyři roky funguje bez bývalého vokalisty Toma Meighana, přesto dokázala, že jí vůbec nechybí. Kytarista Sergio Pizzorno převzal jeho roli víc než důstojně.

Dua Lipa roztančila lidi na Glastonbury. Sir Michael Eavis je dojal písněmi Franka Sinatry

Hudba

Hvězdami Glastonbury budou Coldplay, Dua Lipa i SZA

Hudba
Související témata:

Výběr článků

Načítám