Hlavní obsah

Bylo to jako v Ostravě. Sam Smith okouzlil i diváky na Szigetu

Novinky, Eva Novosadová

V neděli byli největším lákadlem budapešťského festivalu Sziget britský zpěvák Sam Smith a americká zpěvačka Janelle Monáe. Na své si však přišli i fanoušci rocku nebo taneční a elektronické hudby.

Foto: David Peltán

Sam Smith nabídl na Szigetu stejnou show jako nedávno na Colours of Ostrava.

Článek

V pátý den festivalu se začal projevovat problém, který akci s denní návštěvností osmdesát tisíc lidí trápí roky. V případě, že po celou dobu festivalu panuje horké a slunečné počasí, poslední dny akce se odehrávají v mračnech zvířeného prachu, speciálně u hlavního pódia. To však hudebním příznivcům nebránilo užít si všech koncertů.

Vrcholem dne byla show, která byla v červenci k vidění i v České republice. Sam Smith předvedl vskutku ohromnou podívanou, což podtrhovaly originální kostýmy, skvělá doprovodná kapela a také tanečníci, kteří celému vystoupení dodávali tu správnou živelnost.

Smithův propracovaný koncert je vrcholnou ukázkou současné popové produkce, kterou lze aktuálně na festivalech zažít.

Sziget odstartovala popová královna Kylie

Hudba

Nedělní program však nabídl i další skvělé sety. Už v odpoledních hodinách předvedl fantastický výkon skotský objev Joesef a vystoupení americké zpěvačky a tanečnice Janelle Monáe lze zařadit možná mezi jedno z nejlepších letošního ročníku festivalu. Publikum se během něho dočkalo řádné porce soulu, funku a new wave.

Že si na své přijdou i fanoušci taneční a elektronické hudby, je zjevné už při pohledu do programu festivalu. Koncerty pro ně se odehrávají na dvou velkých pódiích, v Party Areně a Colosseu, jež patří všem aktuální trendům, které se na poli této muziky odehrávají.

Foto: David Peltán

Americká zpěvačka Janelle Monáe v Budapešti zazářila.

Své velké chvíle na Szigetu mohou prožívat i přívrženci rocku. V neděli program nabídl třeba britský Editor, a hlavně stoupající hvězdu alternativního rocku Fontaines D.C. Tato irská postpunková kapela nabídla podmanivý koncert a udržela si pod pódiem mnohatisícový dav fanoušků až do finále svého vystoupení, přestože na největším pódiu už probíhala hlavní show.

Hudební i nehudební program

Sziget je rozmanitou ukázkou všech podob umění. V ostrovním areálu najdou návštěvníci více než padesát míst, na nichž se program odehrává.

„Když pominu dvě hlavní pódia a obě velké arény pro elektronickou hudbu, je celkový rozpočet na program okolo 1,6 milionu eur (přes 40 milionů korun). Snažím se rozdělit tuto částku přibližně na půl mezi hudební i nehudební program,“ prohlásil ředitel festivalu József Kardos na tiskové konferenci.

Na festivalu Sziget (končí v pondělí 12. srpna) mohou letos fanoušci vidět umělce z dvaašedesáti zemí, navštívit na čtyři stovky koncertů a čtyři stovky doprovodných programů. Jsou mezi nimi například všemožné taneční lekce, soutěže a představení nebo lekce jógy.

Na Szigetu táhli diváky nejvíce Martin Garrix a Liam Gallagher

Hudba

Druhý den na Szigetu zářily emotivní Halsey i Aurora

Hudba
Související témata:

Výběr článků

Načítám