Hlavní obsah

Britský zpěvák Yungblud: Od devatenácti let jsem se nezastavil

Yungblud se do České republiky vrací pravidelně. Nedávno byl hlavním tahounem posledního dne festivalu Rock for People v Hradci Králové. Šestadvacetiletý hudebník, jehož občanské jméno je Dominic Richard Harrison, si diváky získal nezměrnou energií. Než večer vtrhl na pódium, kam mimo jiné při jedné písni přizval fanouška, jemuž následně věnoval kytaru, trávil odpoledne v zákulisí a krátil si čas i hrou na bicí. A rozhovorem.

Foto: Vojtěch Mervart/Rock for People

Yungblud měl na letošním Rock for People velký úspěch.

Článek

Zatímco spolu mluvíme, na hlavním pódiu, na němž budete večer hrát, hraje Kerry King. Jak se vám jeho hudba líbí?

To je naprosto bláznivé, protože mám fotku s Kerrym Kingem, když mi bylo devět let. Jsem posedlý jeho kapelou Slayer a Kerryho miluju. Měl jsem je rád ještě dřív, než to bylo populární. Takže mít možnost se s ním potkat na festivalu, kde také vystupuji, je pro mě, jako by se uzavřel kruh. Doufám, že se potkáme.

Čím je pro vás letošní rok jiný než předešlé?

Hlavně tím, že jsem v Anglii založil vlastní festival BludFest. Bude fantastický. Ale i ostatní koncerty jsou parádní. Naše show je v současné době zatraceně dobrá.

Cítím, že jsme ji doopravdy posunuli o kus dál. Opravdu se pokaždé těším na pódium, až to lidé uvidí.

České letní hudební festivaly napříč žánry. Kam letos vyrazit a na jaký program se těšit

Hudba

Jaký BludFest bude?

Koná se v srpnu a já se nemůžu dočkat. Mám pocit, že festivaly v Anglii začínají být dost nudné, chceme proto scénou trochu otřást. Žánrově nemá hranice. Bude se konat v Milton Keynes Bowl, což je parádní místo. Viděl jsem tam koncert Green Day, hráli tam David Bowie, Foo Fighters, všichni. A já je chápu, podle mě je to jedno z nejlepších míst, na kterém lze uspořádat koncert.

Kromě mě na festivalu budou hrát Lil Yachty, The Damned, Soft Play, kteří jsou i na Rock for People, a další. Mělo by to být divoké. Bude to největší koncert našeho života.

Řada festivalů a třeba i klubů v Anglii právě teď zaniká. Je to vhodná doba začít svou vlastní akci?

Mnoho akcí končí, protože si pořadatelé neuvědomili, že lidé v Británii teď nemají moc peněz, a šponovali ceny. My držíme cenu dole. Vstupenka stojí necelých padesát liber (necelých 1500 korun). Některé ceny vstupenek jsou nesmysl, lidé si je nemohou dovolit.

Jak dlouho jste měl myšlenku na vlastní festival v hlavě?

Docela dlouho, protože Yungblud je komunita. Tvoříme vlastní kulturu, takže jsem si říkal, proč nevytvořit celý vlastní svět? Chtěl jsem vymyslet místo, na které budu moci všechny vzít. Vždycky to pro mě byla naprosto lákavá představa. Bude to navíc největší koncert našeho života.

Který byl největší doteď?

Určitě ten loňský v aréně ve Wembley, což je druhá největší krytá hala v Anglii. A vůbec celé loňské turné, mé první halové, bylo něco obrovského. Bylo mi dvacet pět let a byl jsem v úžasu.

Royal Republic na Rock for People: Dělat desku je těžké, stejně jako dítě. Výsledek je ale vždy krásný

Hudba

Říkal jste, že Yungblud nejste jen vy, ale celá komunita. Co mimořádného jste s ní v poslední době prožil?

Přiznám se, že jsem v poslední době potřeboval mít nějaký čas volno. Bylo to svým způsobem mimořádné. Vždycky je krásné se opět s fanoušky vidět, ale já si nikdy nedal oraz. Od devatenácti let, teď je mi dvacet šest, jsem se nezastavil. Pořád jsme jeli dál.

Teď jsme si vzali šest měsíců, abychom mohli nahrávat novou desku, a byla to krásná zkušenost. Mám pocit, že jsme díky ní ještě vyrostli. Když se na chvíli zašijete, bojíte se, že na vás lidi zapomenou. Ale pamatují si nás a všechno je teď čerstvější.

Vzal jste si i skutečně volno, nebo jste celý ten půl rok nahrával?

Psal jsem a nahrával, úplně zastavit jsem se nechtěl. Album, které chystáme na příští rok, vzniká už čtyři roky. Je to naše nejambicióznější deska. Bude to bláznivé.

V České republice jste hrál už šestkrát. Které vzpomínky vám utkvěly?

Dva koncerty za sebou v Praze v hokejové aréně (Malá sportovní hala - pozn. red.). Bylo to před dvěma lety, kdy jsme ještě nebyli tak velcí jako dnes. Tehdy to pro nás bylo překvapení. Byl to skvělý okamžik, kdy jsme si uvědomili, jak velkou v Čechách máme základnu fanoušků. Taková překvapení miluji.

GLOSA: Skvělý Rock for People nejspíš hlídali i andělé

Hudba

Výběr článků

Načítám