Hlavní obsah

Bob Dylan zamkne fanouškům mobily

Třiaosmdesátiletý americký zpěvák a hudebník Bob Dylan, jenž za svou kariéru vydal čtyřicet studiových alb, má deset cen Grammy a od roku 2016 je držitelem Nobelovy ceny za literaturu, zakázal na svých vystoupeních používání mobilních telefonů.

Foto: Live Nation

Bob Dylan

Článek

Dylan tvrdí, že chce zabránit neoprávněným zveřejněním záběrů z koncertů, a jde mu také o to, aby se diváci věnovali vystoupení, nikoli mobilním zařízením.

Návštěvníci jeho pražských koncertů, které se odehrají 4., 5. a 6. října, budou muset své telefony vložit do pouzdra Yondr, jež bude uzamčeno způsobem připomínajícím magnetické bezpečnostní štítky v obchodech s oblečením. Telefony v pouzdrech sice zůstanou u svých vlastníků, nebude je však možné použít. Zpřístupněny budou až po skončení vystoupení.

Pokud bude někdo nutně potřebovat během pobytu v hale volat, bude se muset odebrat na speciálně určené místo, kde bude jeho pouzdro otevřeno a následně bude možné telefon použít. Před návratem do haly bude opět zamčeno.

RECENZE: Bob Dylan udělal českému publiku radost

Kultura

„Doufáme, že si takto koncert užijí všichni lépe. Naše oči se otevřou o něco více a naše smysly budou o něco bystřejší, když přijdeme o technologickou berličku, na kterou jsme si zvykli,“ vzkázali lidé z Dylanova manažerského týmu.

Zákaz používání mobilních telefonů na koncertech je v posledních letech nový trend. Mnozí umělci tvrdí, že to dělají kvůli tomu, aby příchozím zlepšili zážitek. Jasné však také je, že jde o účinný způsob, kterak chránit vlastní komerční zájmy. Pokud totiž telefony nebude možné na koncertech použít, nebudou se na internetu objevovat nekvalitní záznamy vystoupení ani nekvalitní fotografie z nich.

Anketa

Vadilo by vám, když byste nemohli během koncertu používat mobil?
Určitě ano
15,4 %
Spíše ano
1,7 %
Spíše ne
5,1 %
Vůbec ne
77,8 %
Celkem hlasovalo 3111 čtenářů.

Od svého uvedení na trh byla uzamykatelná pouzdra využita třeba na koncertech Kate Bushové, Jacka Whitea, Alicii Keysové, Madonny nebo komika Davea Chappella.

Jack White už v roce 2018 sdělil, že cílem zákazu používání telefonů je udržet si nad koncertem kontrolu. „Myslíme si, že si na chvíli užijete pohled jinam než na své telefony a zažijete hudbu i naši společnou lásku k ní osobně. Těm, kteří chtějí zveřejňovat příspěvky na sociálních sítích, nepomůžeme. Náš oficiální fotograf turné uvede své snímky a videa po show,“ vysvětlil.

Ne všichni ale mají pro takový krok pochopení. Zpěvák britské skupiny Blur Damon Albarn v rozhovoru pro BBC Breakfast letos v červenci konstatoval: „Pokud začnete zakazovat věci, kde to skončí? Myslím, že se prostě musíte objevit na pódiu a udělat svou věc. Lidé nebudou chtít být na svém telefonu, pokud s nimi budete správně komunikovat.“

Přijedou Nick Cave, Bob Dylan, Bryan Adams i Seal

Hudba

Bob Dylan vystoupí třikrát v Praze

Hudba
Související témata:

Výběr článků

Načítám