Hlavní obsah

AC/DC dokončili turné. Co bude dál?

Koncertem v irském Dublinu zakončila v sobotu australská hardrocková skupina AC/DC evropskou část turné Power Up. Mezi fanoušky se hned poté strhla diskuse o tom, jestli se kapela ještě někdy na pódia vrátí. Ona sama zatím ke své budoucnosti mlčí.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Brian Johnson (vlevo) a kytarista Angus Young při červencovém koncertu v německém Hannoveru

Článek

Popularita kapely je nicméně nadále obrovská a fanoušci by byli rádi, kdyby ještě nahrála další album a koncertovala. Vždyť za jediný den se na právě ukončené evropské turné v předprodeji prodalo více než jeden a půl milionu vstupenek. AC/DC na něm odehráli v sedmnácti městech čtyřiadvacet koncertů.

Na předcházejícím Rock or Bust World Tour v letech 2015 až 2016 došlo k pozoruhodné situaci. Kvůli problémům se sluchem rezignoval během rozjeté koncertní série na doporučení lékařů zpěvák Brian Johnson. Jeho roli na více než dvaceti koncertech převzal W. Axl Rose, zpěvák amerických Guns N’ Roses. V květnu 2016 zpíval i v pražských Letňanech na zatím poslední zastávce skupiny u nás.

Kvůli pandemii nemohla kapela na turné propagovat album Power Up z listopadu 2020. Poté se začala rozpadat sestava a nebylo jasné, kdo ke skupině ještě patří a kdo už s ní hrát nebude. Na pódia se vrátila až ve druhé polovině května letošního roku, když koncertovala v německém Gelsenkirchenu.

Foto: Sony Music

AC/DC v jedné ze svých sestav, zleva Brian Johnson (zpěv), Steve Young (kytara), Angus Young (kytara) a Cliff Williams (baskytara)

Na turné tvořili sestavu kytaristé Angus Young a Stevie Young, zpěvák Brian Johnson, baskytarista Chris Chaney a bubeník Matt Laug. Pro Chaneyho to byla první vystoupení s australskou skupinou.

Ohlasy na celé turné i na poslední evropský koncert v Dublinu byly přesto vesměs pozitivní. Proto nyní fanoušci a celý hudební svět očekávají informaci o tom, co bude s kapelou dál. Ta ale zatím oficiálně nesdělila, jaký má plán a zda hodlá v turné pokračovat i na jiných kontinentech, což se nabízí nejvíce.

Ví se jen to, že 27. září u příležitosti jejího padesátého výročí, které připadlo na loňský rok, vyjde na speciálních zlatých vinylech jejích posledních šest studiových alb, čímž se tato edice uzavře.

AC/DC iniciovali vznik knihy, která bude děti učit číst

Kultura

Angus Young z AC/DC vzpomínal na bratra se slzami v očích

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám