Hlavní obsah

A)Tým - výsledek vzájemného respektu Kata a Resta

Dvě výrazné české hiphopové osobnosti se sešly v projektu A)Tým. Kato je známý především jako mozek kapely Prago Union, Rest jako sólista s několika vydanými alby. A)Tým jsou proto, že oba do života dostali křestní jméno Adam.

Foto: Lukáš Matoušek

A)Tým tvoří dvě osobnosti české hiphopové scény - Kato (vlevo) a Rest

Článek

Kato je Adam Svatoš, Rest Adam Chlpík. Společně vydali album nazvané prostě A)Tým.

„Sešli jsme se v několika projektech už dříve a postupně z toho vzešel nápad udělat společnou desku. S tím, že bychom mohli být A)Tým, přišel už před lety Kato. Na desce Prago Unionu Made In Strašnice z roku 2021 se tak jmenuje jedna naše společná skladba. Začalo to pak bublat a teď se to stalo,“ vysvětluje okolnosti spojení Rest.

„První hiphopové věci, které jsem poslouchal, byly od kapely Chaozz. Kato byl jejím členem a já byl z její tvorby tak nadšený, že jsem si říkal, že by bylo skvělé ho někdy potkat. Byl jsem mladý smrad, takže mě nenapadlo, že spolu někdy budeme dělat nějaké věci. Když jsme se potkali a poznali, byla to pro mě obrovská čest, když jsme začali spolupracovat, byl to splněný sen. Nahrál jsem desku s člověkem, který mě přivedl k rapu,“ pokračuje.

Kdyby ostatní fotři byli takoví jako my, tak by tahle země byla v ráji, říká Vladimir 518 o kapele PSH

Kultura

„Vždycky jsem dělal, co jsem mohl, a jsem rád, že jsem inspiroval alespoň jednoho člověka,“ směje se Kato.

„Resta jsem poprvé zaregistroval v pražském klubu Modrá vopice,“ dodává. „Vystupovali jsme tam s Prago Unionem, mohlo to být někdy v letech 2007 nebo 2008. Po koncertě jsem si šel zahrát fotbálek a na pódiu mezitím začal freestyle battle (vystoupení, ve které spolu dva nebo více raperů soutěží nebo bojují pomocí improvizovaných textů - pozn. aut.). Tam jsem zaslechl Resta, který upoutal mou pozornost. Bylo to poprvé v životě, kdy jsem v České republice slyšel někoho dělat freestyle tak, jak se má. Jeho rapování rýmovalo, mělo energii i vtip, což znamená, že mu nešlo jen o to urazit toho druhého.“

Pokračování? Rozhodnou lidé

Resta s Katem už mnoho let spojují přátelství, podobný vkus a láska k rapu. Z tohoto pevného základu vzešlo nedávno čtrnáct hiphopových skladeb od srdce a od plic, které se dotýkají více témat.

Žádný koncept v nich jejich tvůrci neměli, spíš čekali, co z jejich spolupráce vzejde. Nechali to plynout.

„Dělali jsme to, co nás na rapu baví. Nesoustředili jsme se na žádné poselství. Máme rádi živočišné psaní textů,“ říká Kato.

Text pro vlastní part si psal každý sám, při psaní refrénů byl aktivnější Kato. Zároveň si vzájemně upravovali v textu toho druhého detaily. Beaty pro skladby jsou zčásti vypůjčené, zčásti vlastní. A živé nástroje, které z desky tu a tam zní, ve skutečnosti živé nejsou, jakkoli přesvědčivě to zní.

Křty alba proběhly 14. května v Praze a 23. května v Brně. Jejich spolupráce bude pokračovat, budou se dál scházet v různých projektech. O tom, jestli i v A)Týmu, však rozhodnou až další ohlasy a zájem publika. „Je to otevřené. Nebylo by ale od věci, kdybychom natočili i další desku,“ uzavírá Kato.

Lipo: Věci, k nimž se stavím kriticky, mě přitahují a inspirují

Kultura

Indy a Rae: S projektem KMBL jsme zažili nečekaná dobrodružství

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám