Hlavní obsah

Hubáčků bylo víc. Nová výstava odhaluje osobnost slavného architekta

Zahradník, rybář, sochař, iniciátor, oblíbený šéf. Nová výstava v libereckém Severočeském muzeu chce představit více tváří legendárního architekta Karla Hubáčka. Letos by se dožil 100 let.

Foto: Michael Polák, Novinky

Po devatenácti letech se v Liberci uskuteční výstava věnovaná osobnosti a dílu architekta Karla Hubáčka.

Článek

Pro Liberec vytvořil fenomenální dílo, které se stalo symbolem města, a které ale také zastínilo jeho vlastní mimořádnou osobnost.

Zatímco ikonické stavbě hotelu a vysílače na Ještědu se ve stotisícovém Liberci věnovala v průběhu desetiletí řada výstav a dalších akcí, osobnosti a dílu architekta Karla Hubáčka se přímo v domovském Liberci věnovaly jen dvě. Ta první se uskutečnila už před 19 lety, ta druhá začne ve středu.

Jejím cílem je ukázat proměnu jeho osobnosti mezi 50. a 80. lety minulého století a také představit Hubáčka z více úhlů. „Hubáčků totiž bylo několik,“ vysvětluje spoluautor výstavy, kurátor Luděk Lukuvka.

Montovaný dům za cenu bytu v paneláku. Nikdo ho nechtěl, usadil se v něm autor vysílače na Ještědu

Tipy a trendy

„Karel Hubáček nebyl jen tvůrcem české stavby století (Ještěd) a spousty dalších pozoruhodných staveb, ale také iniciátorem řady výjimečných počinů, které se dařilo uskutečňovat hlavně díky entuziasmu všech zúčastněných, jež si pan šéf získával zejména svým charismatickým lidským přístupem. Karel Hubáček byl ale také obyčejný člověk, který větší část svého života prožil v experimentálním domku, který v době, kdy jej spolu se svými kolegy vytvořil, byl až příliš progresivní a nikdo v něm nechtěl bydlet. A odtud se také vypravoval do přírody, kde s vášní rybařil,“ dodal kurátor.

Nový dokument i plány

Aktuální pocta Hubáčkovi v libereckém muzeu shrne všechny jeho realizované a nerealizované stavby a představí také nový dokument o architektovi z produkce Paměti národa.

Nebudou chybět modely některých staveb ani fotografie Hubáčkovy architektury či snímky z jeho života. Poprvé budou k vidění jeho rané práce z 50. let, trnitá cesta k realizaci Ještědu i třeba plány opomíjené stavby kina v Doksech u Máchova jezera.

Foto: Novinky

Dům Karla Hubáčka se otevírá

Na výstavě bude k vidění i několik věcí z Hubáčkova rodinného domu, který Severočeské muzeum nedávno získalo. V domě se navíc v rámci doprovodného programu budou od června do října, vždy v úterý odpoledne, provádět komentované prohlídky. První se uskuteční 18. června.

KOMENTÁŘ: Sto let od Hubáčkova narození provází pokrytectví – Alex Švamberk

Komentáře

50 let hotelu a vysílače Ještěd. Odvážnou a nekonvenční stavbu tehdejší veřejnost nepřijala

Tipy a trendy
Související témata:
Severočeské muzeum v Liberci

Výběr článků

Načítám