Hlavní obsah

Hororová Týna: Hugh Grant rozehrává ve filmu Heretik nejděsivější roli své kariéry

Hugh Grant bývá rošťák v romantických komediích, tentokrát ale zahraje na temnější strunu. V psychologickém hororu Heretik ztvárňuje hrůzostrašného, i když zprvu okouzlujícího pana Reeda, na jehož dveře osudně zaklepe dvojice mladých šiřitelek víry. Trailer filmu, který 21. listopadu vstoupí do českých kin, má na Novinkách premiéru.

Trailer filmu HeretikVideo: Bontonfilm

Článek

Venku hřmí a silně prší, za dveřmi milého pana Reeda voní borůvkový koláč. Dvě mormonky, které marně obcházejí dům za domem, aby hlásaly slovo boží, se od něj nechají pozvat dovnitř. Netuší přitom, jak velké chyby se právě dopustily.

RECENZE Hororové Týny: Mdlé Prokletí Salemu pohřbívá další román Stephena Kinga

TV a streaming

Jakmile se za nimi zaklapnou dveře, přichází hra na kočku a myš. Údajná paní Reedová ve skutečnosti neexistuje a dívky se ocitají ve spárech sociopata, který rozvádí hluboké myšlenky o životě i o zpěvačce Laně Del Rey, hře Monopoly nebo fast foodu.

„Myslím, že se mi poměrně rychle podařilo najít dobrý způsob, jak pana Reeda uchopit. Vnímal jsem ho jako takového správného vysokoškolského profesora. Ten typ, který občas trochu šokuje, ale dělá z teologie zábavný předmět,“ popsal herec svou postavu. Grant se na úlohu připravoval rešerší náboženství nebo případů sériových vrahů i vůdců sekt.

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

„Říkali jsme si, že by bylo výjimečné přijít s děsivým námětem, v němž by ale děs pramenil z dialogu, ze slov a myšlenek. Věděli jsme, že pokud se nám to podaří, budou moci diváci do filmu vnést i své vlastní názory na náboženství – na to, čemu věříme nebo nevěříme,“ uvedl Bryan Woods, spoluautor scénáře i spolurežisér, jenž film stvořil s dlouhodobým kolegou Scottem Beckem.

Filmařský tandem rozvířil hollywoodské vody scénářem k postapokalyptickému snímku Tiché místo (2018). V kinohitu si zahráli Emily Bluntová a John Krasinski, který tento horor režíroval. Dvojice mimo jiné stojí i za loňským filmem Kostlivec, v jehož scénáři vycházela ze stejnojmenné povídky Stephena Kinga.

RECENZE Hororové Týny: Pšt, nebo zemřete. Tiché místo do třetice všeho bezvýznamného

Film

Hororová Týna: Texaský masakr motorovou pilou slaví 50 let. Tvůrce inspiroval skutečný schizofrenní kanibal

Film

Výběr článků

Načítám