Hlavní obsah

Herečka Alžběta Malá: Abstinence je super trend

Během castingu k filmu Zápisník alkoholičky režiséra Dana Svátka, jenž je právě hitem v kinech, se ucházela o hlavní roli autorky knižní předlohy Michaely Duffkové. Tu však získala Tereza Ramba a Alžběta Malá nakonec ztvárnila její kolegyni. V sedmadvaceti letech už pro herečku alkohol nepředstavuje téma. Plně prý naopak podporuje trend abstinence.

Foto: archiv Alžběty Malé

Herečka Alžběta Malá

Článek

V posledních letech v Česku přibývá abstinentů i mezi známými osobnostmi, více se hovoří o normalizovaném pití. Jak se k tomuto trendu stavíte vy a vaši vrstevníci?

Alkohol u nás normalizovaný určitě je, o tom není pochyb. Jsem na rozhraní mileniálů a generace Zet a cítím, že mám s oběma generacemi něco společného. Pro mě alkohol není téma. Mám s ním blízkou a nehezkou zkušenost, ale v mém současném životě roli nehraje. Abstinenci naprosto podporuju a považuju ji za super, zdravý trend.

Trailer k filmu Zápisník alkoholičkyVideo: Bontonfilm

Jak jste se dostala ke spolupráci na filmu Dana Svátka?

Šla jsem na casting na hlavní roli, kterou dostala Tereza Ramba. Z ukázek, které jsem pak viděla, jsem jejímu obsazení porozuměla. Tereza je skvělá a naprosto věřím tomu, že ta role byla a dodnes je plně její.

Ramba při představení filmu Zápisník alkoholičky oslavila ve Varech i narozeniny

MFF KV

Proč má smysl vyprávět příběhy alkoholiků?

Protože alkohol je obrovskou součástí naší společnosti. Je to závažné a nedostatečně probírané téma a každý s ním máme zkušenost, ať už přímou, nebo nepřímou. Alkohol je naprosto dostupná droga. Skvělý film o alkoholu je taky třeba Chlast.

Znala jste před natáčením blog Michaely Duffkové nebo stejnojmennou knihu Zápisník alkoholičky?

Její knihu jsem před setkáním s Danem Svátkem neznala, ani jsme se s Michaelou před natáčením nepotkaly. Linka, v níž moje postava vystupuje, je důležitá pro Terezinu postavu, aby ji film ukázal v jedné z mnoha jejích poloh.

Foto: Nicola Šnajdrová

Alžběta Malá s Terezou Rambou ve filmu Zápisník alkoholičky

Od ledna máte hlavní roli v inscenaci Echodrama v pražské Venuši ve Švehlovce. Jak byste ji neznalým přiblížila?

Toto představení bude mít derniéru letos v září. Vypráví o Anně, která udržuje vztah se třemi lidmi naráz. Nikomu nelže, ale zároveň v tom nikomu není dobře.

Alžběta Malá: V otázce sexuálního násilí musíme být hyperkorektní

Móda a kosmetika

Jste vůči polyamorním vztahům tolerantní, nebo podle vás nemohou fungovat?

Respektuju všechny druhy vztahů a fandím těm, kteří hledají, v čem je jim dobře. Nemyslím si, že mi náleží odsuzovat, co potřebují a chtějí druzí. Jsme svobodné bytosti.

V případě Echodramatu tento typ vztahu nefunguje, protože všechny z postav jsou mladé a podle mě nedostatečně vyspělé a uvědomělé na to, aby byly schopny vést jakýkoliv zdravý vztah.

Rýsuje se vám výhledově další divadelní účinkování?

V září budeme inscenovat Marii Stuartovnu od Friedricha Schillera na festivalu pražského divadla X10. Budeme ji hrát jednou jedinkrát pod širým nebem.

RECENZE: Zápisník alkoholičky táhne vzhůru Tereza Ramba

Film

Tereza Ramba: Všichni víme, že alkohol je problém. Obvykle s ním přichází i lež

Film

Výběr článků

Načítám