Hlavní obsah

GLOSA: Nový Máj jako lunapark v Abú Zabí

Černá barva, kam se podíváš. Desítky křišťálových lustrů. Krásné dřevěné stoly. To je jen část prostor nového pražského obchodního domu Máj. Ikonické budovy, kolem níž – jak správně říkají její vlastníci – kráčely dějiny. A právě ty v rekonstruovaném objektu nyní kamsi zmizely. Ustoupily barům, šipkám, automatům, minigolfu…

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Novináři si mohli 20. června prohlédnout interiéry nově zrekonstruovaného obchodního domu Máj.

Článek

„Ty jdeš na otevření Máje?“ ptala se mě s údivem kolegyně z kulturní rubriky. Argumentovala tím, že z našeho oboru tam nebylo nikdy co hledat. Jenže já to vidím jinak. Pro mě byl Máj „kultura“ odjakživa.

Už jako dítě jsem jezdívala z Jižního Města „do Prahy“, jak se říkávalo patnáctiminutovým cestám metrem ze sídliště do centra, a kolem kostky jsme se pokaždé tak nějak motali. V zástavbě byla snadno zapamatovatelná.

Byla prostorem, v němž se dalo hladce ztratit, kudy proudilo světlo, a interiér byl na tu dobu nezvykle otevřený, doslova. Při vysoké jsem si tam zase často chodila koupit dolů do obchodu jídlo, sem tam něco na sebe, když jsem přecházela do nedalekých archívů.

FOTO: Rekonstruovaný pražský obchodní dům Máj má zábavní centrum i vyhlídku

Ekonomika

Ano, vnímala jsem, že budova stárne, stejně jako já, ale vysloveně „hnusná“ mi zkrátka nepřišla nikdy… Ten pocit se dostavil až teď, po rekonstrukci. Pramení nejen z toho, že mi „kdosi“ vzal vzpomínky (což je můj problém), ale také z toho, že uvnitř památkově chráněné budovy nezbylo – vyjma schodiště, odhaduju, konstrukce, to vím jistě – skoro nic.

Vzdušnost vystřídal čistý, velmi zahuštěný pop-art, který ostatně svými výjevy zdobí nejednu stěnu. Světlé barvy nahradila černá. V prostorách, kde se může smrtelník najíst, ji doplňují křišťálové lustry, pravda, české výroby.

Další patra Máje vyplnila „zábava“: bary, šipky, automaty, minigolf, dětský svět a luxusní restaurace. Celkem ji najdete v šesti patrech z devíti.

Světlé prostory „mé“ české nákupní kostky zkrátka nenávratně zmizely. Nahradil je unifikovaný styl, který znám z velkých mezinárodních letišť, například z Abú Zabí.

Nablýskaný, evidentně velmi drahý (rekonstrukce Máje vyšla na 4,5 mld. Kč), dotažený do detailů, jenže jaksi nadnárodně sterilní. Svět, z něhož mívám úzkosti, protože ztratil to, čeho si vážívám nejvíce: osobitost.

FOTO: Spitfire s motýlími křídly. Plastiku Davida Černého instalovali na OD Máj

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám