Hlavní obsah

GLOSA: Kasárna Karlín symbolizují obecnější stav věcí

Napsalo se v minulých dnech dost o náhlém zavření pražských Kasáren Karlín, kde roky běžel kulturní program. Pro ty, kteří o objektu nikdy neslyšeli: jde o obrovský chátrající areál v širším centru metropole, o stavbu z předminulého století s monstrózním apelplatzem. V roce 2017 se v části kasáren uchytila skupina kulturních „dobrodruhů“ a naučila sem lidi chodit.

Foto: X účet Zdeňka Hřiba

Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib pózuje v Kasárnech Karlín.

Článek

Celá kasárensko-kulturní kapitola je bohužel prostoupena českým bastlením, vyhníváním i kverulanstvím. Na rovinu nehraje nikdo.

V principu: stát zájemcům umožnil činnost v objektu, který byl veden coby objekt vojenský a potřeboval by rekolaudaci a jasná pravidla pro provoz. Všichni zúčastnění to věděli, ale za léta se věci nepohnuly. Tiše se to tolerovalo.

Když letos Kasárna Karlín získalo hlavní město (směnilo je se státem za jiné nemovitosti), první náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) na síti X hrdě oznamoval, že „za jejich získáním stojí obrovské množství práce a tvrdého vyjednávání“. K tomu přidal své fotky z objektu a ujistil, že zdejší kulturní scéna bude pokračovat. Přitom sotva mohl nevědět, že kultura se v objektu provozuje na velmi tenkém ledě, de iure nelegálně.

Stěžovatel na hluk z karlínských kasáren se obrátí na policii. Čelí prý výhrůžkám

Domácí

Stavební úřad Prahy 8 nyní vyhověl vytrvalým protihlukovým aktivistům (svoji činnost dokumentují na stránkách ceskobezhluku.cz). Aktivisté jsou to vykutálení. Svoji „slávu“ založili na boji proti letní hudební produkci v pražských Ledárnách Braník. Posléze k tomu přibrali Kasárna Karlín. Na sezonní kulturní podniky si aktivisté troufnou, na mocnější zvířata nikoliv.

Proč například nepodali zprávu o tom, kolik hluku je v bytech v těsném sousedství hřiště fotbalové Sparty, když se tam hraje pohárový zápas od devíti večer? Nebo v bytech kolem stadionu Slavie, když se na něm konají megakoncerty?

Nadto zdraví daleko škodlivější je hluk jiného typu – nižší, zato setrvalý, způsobovaný třeba auty, se spalovacími motory především.

Ministerstvo zdravotnictví tento týden rozumně konstatovalo, že pro krátkodobé hudební produkce, jako jsou koncerty či festivaly, nelze stanovit zdravotně odůvodněný hygienický limit, poněvadž striktní dodržování limitů pro zdroje hluku by vedlo k naprostému omezení kulturního života pod širým nebem.

Je tu ještě jedna obecnější skutečnost: bydlet v exponovaném centru prakticky jakéhokoliv (velko)města bývá privilegium, které však má i své stinné stránky. Jde o věc volby a důsledků. Nikdo nikoho v centru města bydlet nenutí.

Stavební úřad zavřel karlínská kasárna

Domácí

Kasárna Karlín byla zavřena po udání muže, který chce omezit koncerty v Ledárnách Braník

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám