Hlavní obsah

GLOSA: Hrstka poznámek k právě končící divadelní sezoně

Sice je nyní letních divadelních produkcí daleko více než před pár desetiletími, ale nadále samozřejmě platí, že na konci června se uzavírá sezona. K té končící a vlastně i k té následující mám trojici přípodoteků.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Teď se dívejte na mistrovství Evropy, náš tým se sejde zase až v září. Ilustrační snímek z inscenace Klapzubova jedenáctka plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Článek

Poznámka první. Ve dvou renomovaných pražských divadlech by se mohli a měli rozloučit s dosavadními hlášeními, že lidé by si měli vypnout své mobily. V Divadle Na zábradlí to sděluje hlas Leoše Suchařípy, v Činoherním klubu Michala Pavlaty.

Herec, dramaturg, překladatel a divadelní teoretik Leoš Suchařípa zemřel v červnu 2005 ve věku třiasedmdesáti let. Jeho závěrečná herecká kapitola byla napsána právě na „Zábradlí“ a byla to kapitola výborná. Pokaždé, když zde před představením slyším, jak mírně ironicky specifický Suchařípův hlas vyzývá diváky, aby si vypnuli své mobilní „telefóóóny“, přijde mi to poněkud nejapné.

Totéž platí o Michalem Pavlatou „seriózněji“ pronášené prosbě v Činoherním klubu. Tento herec, textař, hudební režisér a publicista zesnul v roce 2017 v jednasedmdesáti letech. Možná jak na jedné, tak na druhé scéně mají za to, že dotyční umělci jsou tím hlášením tak trochu nadále „mezi námi“. Ale tento způsob přítomnosti zdá se mi poněkud nešťastným.

Poznámka druhá. Nepochopil jsem, k čemu je natáčení děkovaček a jejich zavěšování na sítě. Nedávno v Divadle v Dlouhé, po skončení představení, divačka vedle mě vyskočila a klanění hereckého souboru natáčela telefonem. Nezatleskala jim za výkon ani jednou. Kdo točí, prostě netleská. Když se podíváte třeba na YouTube, najdete tam takových záznamů spoustu. Smysl toho může být fakticky pouze pofidérní: Já jsem tam byl(a) a tady vám sděluju, že to bylo fakt dobrý.

Poznámka třetí. V úvodu dnešní glosy padlo tvrzení o rostoucím počtu letních divadelních produkcí. Ale je tu rovněž trend, který se nabízí být označen za opačný: prodlužující se letní volno „pevných“ scén, protože se jednak prodlužuje meteorologicky horké léto, jednak divadla šetří, zejména když herci a herečky v nich pracují na smlouvy, nikoliv na úvazky.

Příklad: Pražské Studio Hrdinů završilo sezonu 19. června, další představení se uskuteční 17. září. Řada scén svůj program „zabalila“ právě minulý týden, do provozu naskočí zase až v první půli září. Ale i později: činohra plzeňského Divadla J. K. Tyla to znovu vykopne až 20. září titulem Klapzubova jedenáctka. Do té doby: postavení mimo hru.

Dracula s Libuší. Operní hostina v Plzni pod hvězdami bude mít letos dva chody

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám