Hlavní obsah

Folklorní soubory bavily ve Velké Bystřici, amfiteátrem zámeckého parku létaly mexické vlny

Dvanáct souborů s 500 účastníky bavilo návštěvníky 34. ročníku mezinárodního folklorního festivalu Lidový rok, který v neděli vyvrcholil ve Velké Bystřici na Olomoucku. V průběhu tří dnů na něj zavítalo přes pět tisíc lidí. Novinkám to řekl ředitel akce Petr Nakládal.

Lidový rok ve Velké BystřiciVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Na festival jsou zvány dospělé i dětské soubory ze všech hlavních folklorních oblastí Moravy a Slezska, stejně jako zástupci českých regionů. Hosty festivalu jsou také minimálně tři zahraniční soubory, letos to byl jeden z Polska a dva ze Slovenska.

Foto: Petr Marek, Novinky

Festival pořádá město Velká Bystřice a folklorní soubor Haná.

A právě Všetečníci z Bratislavy, skupina zaměřená na taneční humor, doslova nadchli diváky, kteří zaplnili amfiteátr bystřického zámeckého parku během hlavního sobotního večerního vystoupení.

„Neskutečně to rozpálili. Všichni se úžasně bavili, dělali mexické vlny, nadšeně tleskali. Ač ve Velké Bystřici, připadal jsem si jako na legendárním Oktoberfestu v Mnichově,“ uvedl Nakládal s tím, že někteří členové této skupiny působili v renomovaných souborech Lúčnice či Poleno.

Foto: Petr Marek, Novinky

Amfiteátr bystřického zámeckého parku

„Měli jsme připravený ještě jeden bonbonek, a to skupinu z afrického Senegalu. Loni její členové nedostali víza. Letos jsme proto vynaložili značné peníze, aby se situace neopakovala. Víza dostali, ale týden před festivalem nám sdělili, že letenky jsou tak drahé, že sponzorské dary jim nepokryjí náklady na ně, a tak nepřiletí. Mrzelo nás to, ale Všetečníci nám to bohatě vynahradili,“ podotkl ředitel.

Festival, který pořádá město Velká Bystřice a folklorní soubor Haná, je zaměřen na tradiční lidovou kulturu a jeho specifikem je, že k účasti jsou vybírány folklorní kolektivy, které předvádějí ve svém programu lidové zvyky a výroční obyčeje svých regionů v autentické, jevištní nebo stylizované podobě.

Foto: Petr Marek, Novinky

Dvanáct souborů bavilo návštěvníky 34. ročníku mezinárodního folklorního festivalu Lidový rok.

Třeba Ondráši z Janovic na Frýdecko-Místecku si připravili lašskou svatbu. „Tou jsme tady s využitím písní janovických rodáků a rodaček prezentovali náš region,“ řekla Novinkám vedoucí souboru Gábina Milotová. Lidového roku se zúčastnili vůbec poprvé. „Jsme strašně rádi, že nás pořadatelé pozvali. Fungujeme totiž teprve krátce, od roku 2016. Navazujeme ale na mnohaletou tradici naší obce. V souboru máme i kolegy, kteří v něm působili už jako děti před 25 lety. Všichni jsme zralí tanečníci. Co nezvládáme technicky, doplňujeme radostí a srdcem, které do svých vystoupení dáváme,“ podotkla.

Foto: Petr Marek, Novinky

Na festival průběhu tří dnů zavítalo přes pět tisíc lidí.

„Je úžasné, co tady tanečníci předvádějí. Moc se nám jejich vystoupení líbí. Škoda, že se nemůžeme zdržet až do večera. Jeli jsme sem sice cíleně, ale na kolech a nemíníme odjíždět domů za tmy,“ svěřila se Marie Talafousová, která na festival přijela s dcerou Helenou z Olomouce.

Mezi návštěvníky nemohla chybět místní obyvatelka Dagmar Lipková, která v roce 1976 zakládala folklorní soubor Haná Velká Bystřice. „Nevynechala jsem snad žádný ročník. Akce je to pořád skvělá, krásná. Vrací se k základům našeho života, tradicím. Kdysi jsem i tancovala. Dnes si program už jen vychutnávám a také tady pomáhám. Dnes mám například službu na toaletách,“ prozradila se smíchem.

Festival Folklor bez hranic odstartoval v Ostravě. Největší potlesk měli Ukrajinci

Kultura

Kroj je napojení na domov, říká Češka žijící v Austrálii. Její sbírka nadchla i módní návrháře

Lifestyle
Související témata:
Festival Lidový rok

Související články

Výběr článků

Načítám