Hlavní obsah

Zemřela herečka Christine Boissonová, proslavil ji film Emmanuelle

V 68 letech zemřela v Paříži francouzská herečka Christine Boissonová. Ve filmu se prosadila už jako sedmnáctiletá, a to ve filmu Emmanuelle. Erotická klasika režiséra Justa Jaeckina oslovila diváky po celém světě, včetně těch československých. Informaci o jejím skonu přinesl mimo jiné deník Le Monde s odkazem na dceru pozůstalé.

Foto: Profimedia.cz

Christine Boissonová ve snímku Liberte la nuit (1983). Režie Philippe Garrel

Článek

Podle informací z rodiny zemřela herečka na blíže neurčenou plicní chorobu. „Připojila se ke hvězdám a já bych si přála, aby se na ni vzpomínalo s úctou, protože to byla skvělá herečka,“ uvedla dcera Boissonové Juliette Kowskiová, již Le Monde citoval.

Boissonová v erotickém snímku hrála sexuálně dobrodružnou teenagerku Marie-Ange, která seznámí Emmanuelle (Sylvia Kristelová) s pochybnou postavou prostopášníka Maria.

Foto: Profimedia.cz

Emmanuelle (1974), snímek režiséra Justa Jaeckina. Hlavní role Sylvia Kristelová (vlevo) a Christine Boissonová

Boissonová v dalších rozhovorech s novináři přiznávala, že to byla právě tato role, která ji pevně zařadila do herecké škatulky. Odmítla se s tím smířit a studovala herectví na prestižní francouzské konzervatoři, zmínil web Deadline.

V branži se jí pak skutečně podařilo prosadit. A to nejen na divadle, kde se věnovala klasice, včetně shakespearovské, ale také dílům Tennesseeho Williamse. Zahrála si v padesátce filmů, většinou ale už šlo o epizodní role.

Foto: Profimedia.cz

Christine Boissonová na 35. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes, květen 1982

V roce 2010 se její osobní život dostal na titulní stránky novin poté, co vyšlo najevo, že se snažila spáchat sebevraždu skokem z okna, v čemž jí zabránili hasiči.

Ona sama později k incidentu pro společenský časopis Gala uvedla, že sebevraždou vyhrožovala během hádky se svým tehdejším partnerem, ale nikdy se nechtěla zabít doopravdy. Řekla, že to byl trik, který se naučila od své násilnické matky, a že na tento incident není hrdá.

Erotický symbol 70. let, představitelka Emmanuelle, podlehla rakovině

Kultura

Herečka Emmanuelle Béartová: Jako dítě jsem zažila incest

Film
Související témata:
Christine Boisson (herečka)
Emmanuelle (film)

Výběr článků

Načítám