Hlavní obsah

Zemřel herec Bob Newhart

V 94 letech zemřel v Los Angeles slavný americký herec a komik Bob Newhart. Proslul jako glosátor okolního dění, který se nebál jít s vtipem takzvaně na hranu. Hrál také v řadě seriálů, přičemž nejznámější pro české diváky bude patrně Teorie velkého třesku. Za svou roli profesora Protona získal prestižní cenu Emmy. Navázal na ni také v seriálu Malý Sheldon.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bob Newhart na archivních záběrechVideo: WARNER BROS, Factory, AP

Článek

„Léta jsem Boba prosil, aby se objevil v jednom z mých seriálů. Vždycky řekl ‚ne‘. Ale pak se zamiloval do Teorie velkého třesku a řekl ‚ano‘ – se dvěma podmínkami. Za prvé: jeho postava musela procházet několika epizodami. A za druhé: chtěl vyhrát Emmy. Obojí jsme splnili,“ uvedl k jeho smrti jeden z tvůrců seriálu Chuck Lorre, jehož citoval web Variety. Ten zmiňuje i to, že Newhart se celkem objevil v šesti dílech.

Před více než dvaceti lety mohl Bob Newhart diváky zaujmout ve vánoční klasice Vánoční skřítek (2003). Naposledy se objevil ve třech epizodách seriálu Malý Sheldon (2019-2020). Za svou kariéru, kterou zahájil koncem 50. let, ale vystupoval, hrál ve stovkách projektů, televizních seriálů, v dokumentech a filmech.

Jeho přítel Jerry Digney uvedl, že Newhart skonal ve čtvrtek po krátké nemoci.

Od účtů do televize

Cesta k tak závratné kariéře přitom nebyla přímočará. Rodák z amerického města Oak Park původně studoval obchod a práva. V polovině 50. let pak narukoval do armády. Po návratu do civilu se živil jako účetní, což ho nebavilo. Nastoupil tak jako copywriter do produkční kanceláře Freda A. Nilesa.

Odtud už vedla cesta k první smlouvě se společností Warner Bros. V roce 1960 vydal první nahrávku plnou jeho typického humoru, která v prodeji předstihla dokonce hudební legendu Elvise Presleyho.

Nastartoval závratnou kariéru, která trvala přes šedesát let. V 70. a 80. letech jej mimo jiné celosvětově proslavily také jeho pořady The Bob Newhart Show a Newhart. Zahrál si rovněž ve filmovém přepisu slavného románu Hlava 22 (1970), případně v komedii Pravá blondýnka 2 (2003). Ze seriálů lze zmínit Vyšetřovací námořní službu (2011) či Pohotovost (2003).

RECENZE: I jako letuška v thrilleru je Cuocová v podstatě Penny

Film

Penny z Teorie velkého třesku bude cestovat časem

Film
Související témata:
Bob Newhart

Výběr článků

Načítám