Hlavní obsah

Zemřel filmový producent Jan Jíra

Ve věku 87 let zemřel v neděli filmový producent Jan Jíra. Jeho skon potvrdila v pondělí za Asociaci producentů v audiovizi Martina Reková. Jíra od roku 1990 působil jako filmový distributor, roku 1995 inicioval vznik společnosti Cinemart, v jejímž čele stál do roku 2004.

Foto: Milan Malíček, Novinky

V loňském roce obdržel Jan Jíra Českého lva za mimořádný přínos.

Článek

Jan Jíra se narodil 9. února 1937 v Praze. Působil také jako příležitostný herec. Objevil se ve filmech Nejistá sezona, Akumulátor 1 nebo Eliška má ráda divočinu. Jako koproducent se podílel na oscarovém filmu Kolja režiséra Jana Svěráka či snímcích Samotáři a Jedna ruka netleská. Loni získal Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

V loňském roce se stal také čestným občanem města Louny, ve kterém prožil většinu svého života.

Byl u zrodu Československých filmových klubů. Od roku 1965 pracoval v kinech, například v Žatci a Lounech. V těchto městech a v Chebu založil filmové kluby nebo kluby filmového diváka. Z maloměstského nadšence se po listopadu 1989 stal ředitelem Ústřední půjčovny filmů v Praze.

Zemřela Hermína Franková

Knihy

V roce 1994 založil společnost Cinemart, která se věnovala distribuci kvalitních českých, evropských a nezávislých snímků. Srdcem ale zůstal kinařem.

V roce 2004 odešel do důchodu a ještě nějaký čas pracoval v Cinemartu jako konzultant. Pravidelně jezdil na filmové festivaly a přehlídky, mimo jiné na Mezinárodní festival v Karlových Varech nebo Letní filmovou školu v Uherském Hradišti.

Jan Jíra byl třikrát ženatý a všechny jeho ženy mu řekly nakonec totéž - ty ses měl oženit s filmem. Soudil, že právě ten, kdo vybírá a posílá filmy do kin, má nezaměnitelné poslání. Je to on, kdo zprostředkuje setkání tvůrců a diváků, uměleckého díla, za které film stále považuje, s lidmi v kinosále. Uvedl to v dokumentu České televize Ještě jsem tady.

Zemřel herec Martin Hruška. Bylo mu teprve 56 let

Kultura

Zemřel zpěvák Vlasta Zahrádka

Hudba
Související témata:

Výběr článků

Načítám