Hlavní obsah

Winona Ryderová: Beetlejuice Beetlejuice se bude líbit nejen fandům Tima Burtona

Na pokračování tohoto filmu se čekalo desítky let. Mezitím se stal Beetlejuice režiséra Tima Burtona světovou klasikou. V září do kin vstoupí dvojka. Jmenuje se Beetlejuice Beetlejuice. Vypráví příběh tří generací rodiny Deetzových. Ti se po tragédii vracejí domů do Winter River. Lydii ve snímku opět hraje Winona Ryderová.

Trailer k filmu Beetlejuice BeetlejuiceVideo: Vertical Entertainment

Článek

Fanoušci už léta čekají na pokračování filmu, který je výjimečný. Popíšete mi, co jste cítila v momentě, kdy jste se dozvěděla, že se bude točit?

Myslím, že jsme všichni věděli, že jediná možnost, jak to udělat, je, že Tim bude pokračování režírovat. Michael (Keaton, hraje Beetlejuice - pozn. red.) a Catherine (O’Hara, role Delia Deetzová - pozn. red.) budou k dispozici pro natáčení. Scházeli jsme se s Timem, rok co dva jsem se ho na to ptala. Mluvili jsme o tom.

No a když se konečně rozhodlo, že do toho jdeme, pamatuju si na jediný pocit: na hrůzu. Musela jsem se opravdu důkladně zamyslet nad tím, kdo je nyní Lydie. Narodilo se jí dítě, což jí zcela změnilo život, ale pořád je to ona, Lydie. To pociťuje také její dcera Astrid (Jenna Ortega - pozn. red.).

My ji nyní potkáme ve zvláštním životním období, kdy je trochu na dně. Jede malinko na autopilota, je drobet ztracená… A pak se všechny postavy vyprávění znovu sejdou a nastane chaos (smích).

FOTO: Střihoruký Edward, Mars útočí! i Wednesday. Tim Burton opět v Praze

Film

Lydie je v pokračování dávno dospělá. Jaké to je, žít s ní znovu, navíc v tak zajímavém životním období, kdy je mimo jiné matkou?

Je to zvláštní. Nikdy jsem se k žádné roli nevracela. Až teď. Ano, dělala jsem to sice občas v seriálech, ale to je něco úplně jiného. Tohle je návrat k něčemu, co ke mně patřilo před mnoha lety.

Foto: Vertical Entertainment

Beetlejuice Beetlejuice. Michael Keaton a Tim Burton

Bylo mi patnáct, když jsem Beetlejuice natočila, takže s odstupem času o téhle době říkám: bylo to tak dávno. I proto možná byla první emoce, kterou jsem pocítila při natáčení Beetlejuice Beetlejuice, hrůza. Myslím si, že aspoň na chvíli ovládla každého z nás. Jakmile jsme začali pracovat, našli jsme svůj rytmus.

Jaká byla další spolupráce s Timem Burtonem?

Skvělá, jak jinak. Tim je velmi osobitý. Zároveň i velmi otevřený, tahle kombinace je na něm krásná. Dokáže trvat až na neuvěřitelných detailech. Na druhou stranu vás poslouchá, vnímá nápady jiných, jak zahrát danou scénu i jinak. Vlastně máte pocit, že s ním, s režisérem, spolupracujete. Tohle se ne vždy při natáčení stává…

Myslím, že mu záleží na tom, aby byli všichni kolem něj spokojení. V práci nechává své srdce. Až mě dojalo, když jsem viděla, jak Lydii vnímá, jak je na ni napojený.

Z prvních záběrů se zdá, že Lydie má pro Beetlejuice stále slabost. Jaké to bylo vidět Michaela Keatona znovu v téhle ikonické roli?

Vidět ho znovu v maskérně jako Beetlejuice? Prostě uhrančivé. Nikdy na ten okamžik nezapomenu.

Pak přišlo natáčení na půdě, naše první společná scéna. Říkala jsem si: Páni, kde, co? Jaký je rok? Celá ta spolupráce byla krásná jízda. Všechny scény s ním byly neuvěřitelné. Bude to znít až divně, protože on je Beetlejuice a já Lydie, ale nikdy předtím jsem se s žádným hercem necítila tak bezpečně.

V Hollywoodu je odepsali, ale dokázali se vrátit

Film

Michael má v sobě všechno, co chcete. Je skutečný génius. Navíc o vás při práci i mimo ni skvěle pečuje, dává pozor, abyste se s ním cítila dobře. Kryje vám záda. Ano, tohle všechno rozhodně není jeho filmová postava, Beetlejuice, jenže Michael takový ve skutečnosti je. Je pozoruhodné, jak se dokáže kvůli roli měnit v někoho jiného.

Lydia má nyní v pokračování dceru Astrid. Je stejně stará, jako byla ona v prvním filmu. Jaké to bylo pracovat s Jennou Ortegou, která ji hraje, v rovině matka-dcera?

Jennu jsem si naprosto zamilovala! Je úžasná, má velké srdce. Její příchod do příběhu je obrovský dar. Ona ovšem není Lydie. Vytvořila si vlastní, velmi jedinečnou postavu. Ano, je to Lydiina dcera, zdědila po ní spoustu věcí, ale… jinak je jiná. Zejména díky Jenně.

Kdy jste se prvně setkaly?

U Tima doma. Zrovna se začalo vysílat Wednesday. Sama přitom vím, jak je ohromující být součástí podobného seriálu, kterému se daří. Tak jsem ji při seznámení objala, okamžitě jsem k ní pocítila mateřský vztah. Ten se začal přirozeně rozvíjet.

Foto: Vertical Entertainment

Beetlejuice Beetlejuice. Jenna Ortega jako Astrid, dcera hlavní hrdinky Lydie

Třetí den natáčení Beetlejuice Beetlejuice jsme v podkroví začaly hodně mluvit. Probraly jsme kdeco a už jsme s tím nikdy nepřestaly. Ten den jsme do sebe zapadly jako dílky do skládanky, nejen před kamerou, i mimo ni. Při pohledu na ni mám pocit, jako bych viděla sebe před dlouhými lety. Jen je stokrát úžasnější.

Co jiného, kromě vašich hereckých výkonů, mohou diváci očekávat od Beetlejuice Beetlejuice?

Předpokládám, že jejich očekávání jsou velká. A myslím si, že nový film je ještě předčí. Aspoň my, tvůrci, to tak vnímáme. Každá generace si podle mě v něm najde to své. Film je vážně skvělý a rozhodně stojí za to ho vidět na velkém plátně. Bude se líbit nejen Timovým fandům, o tom jsem přesvědčená.

Rozhovor vznikal v rámci propagace snímku, který jde do českých kin 5. září. Novinky a Právo na něj mají pro český trh exkluzivitu.

Beetlejuice se vrací v plné síle

Film

10 tipů na filmy od Tima Burtona, mistra fantazie

Film

Výběr článků

Načítám