Hlavní obsah

Uzavřené hranice, hluboké lesy a jeden hrdina. Králové Šumavy představí Josefa Hasila

Skutečný příběh Josefa Hasila, označovaného Státní bezpečností jako Král Šumavy, představí česko-irský film Králové Šumavy v režii Krise Kellyho. Do distribuce jej uvede Artcam 28. listopadu. Tvůrci nyní na Novinkách premiérově zveřejňují první ukázku.

Trailer Králové Šumavy Video: Artcam Films

Článek

Akční i romantický příběh legendy převaděčství ožívá prostřednictvím rotoskopické animace (známé například z filmu Alois Nebel), k tomu filmaři zaznamenali unikátní výpovědi tehdejších aktérů včetně obsáhlé exkluzivní zpovědi samotného Hasila natočené v jeho americkém bydlišti v Chicagu krátce před jeho smrtí.

Zemřel Král Šumavy Josef Hasil

Domácí

Tvůrci zaznamenali také životní story paní Vlasty žijící v Kanadě, kterou převedl přes česko-německou hranici jako mladou dívku, ta se nakonec desítky let poté se svým zachráncem před kamerou setkává.

Josef Hasil (1924-2019)

  • Pocházel ze skromných poměrů početné šumavské rodiny, ve 24 letech nastoupil k pohraniční posádce na česko-německo-rakouském trojmezí. Pomáhal lidem při útěku z komunistického Československa.
  • V roce 1948 byl odhalen a uvězněn na 9 let, z lágru dokázal po půl roce věznění utéct a dostat se do Západního Německa. Odtud se vrátil do ČSR jako agent americké zpravodajské služby CIC (předchůdce CIA), jeho výzvědná skupina poskytovala na Západ cenné informace.
  • Svou převaděčskou činnost musel ukončit po zadrátování hranic v roce 1953, rok nato odjel z Bavorska do USA. V roce 2001 dostal od tehdejšího prezidenta Václava Havla vyznamenání Medaili Za hrdinství.

Čeští filmaři přizvali ke vzniku filmu oceňovaného režiséra Krise Kellyho, mimo jiné držitele cen BAFTA nebo Emmy, výtvarníka, animátora, specialistu na vizuální efekty a spoluzakladatele originálního britského animačního studia Blacknorth, aby skrze své umělecké vnímání odvyprávěl současným filmovým jazykem desítky let starý příběh české legendy.

Snímek vstupuje do kin u příležitosti 100. výročí Hasilova narození a zároveň téměř přesně pět let od jeho smrti 15. listopadu 2019.

Jan Nedbal: Na sexismus jsem vysazený

Móda a kosmetika

RECENZE: Černobílý svět Jaromíra 99 je nebezpečný

Kultura
Související témata:
Josef Hasil
Králové Šumavy (dokument)
Kris Kelly (režisér)

Výběr článků

Načítám