Hlavní obsah

Světýlka představují trailer. Jak snadno dospělí zapomenou, že byli dětmi?

Další z filmů, které se představily na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, míří do kin. 5. září si tam odbyde premiéru český snímek režisérky Beaty Parkanové Světýlka. Nyní jejich tvůrci zveřejnili oficiální trailer.

Trailer filmu SvětýlkaVideo: Bontonfilm

Článek

Parkanová si k filmu napsala i scénář. A jak je její tradicí, vychází v něm ze své rodiny. Zachycuje jeden den v životě malé holčičky, jejíž rodiče se právě rozcházejí.

„Ti dva měli nejdřív zkusit mít zvíře, až pak dítě,“ rozdává Veronika Žilková coby filmová babička jednu ze svých dobře míněných, ale nevyžádaných rad.

Její povzdech přitom dává tušit, že ve vztahu její dcery není všechno v pořádku. Jakkoli více či méně umně se to dospělí snaží skrývat, pociťovat to začíná i malá Amálka. Do jejího bezstarostného světa se vkrádá doteď nepoznaný nepokoj. A začíná se tam nepěkně zabydlovat.

Dospělí jsou dospělí, ona jim leckdy vůbec nerozumí. Jindy jim ovšem rozumí více, než by sama chtěla. Právě Mia Bankó, představitelka ústřední postavy malé Amálky, je považována za velký talent české kinematografie.

Režisérka Beata Parkanová: Vary jsou příležitostí film společně zažít

MFF KV

Martin Finger: Na rodičovství vás nikdo nepřipraví

Film
Související témata:

Výběr článků

Načítám