Hlavní obsah

Spor o Ivanu. Film o Donaldu Trumpovi se představil v Cannes, hned si vysloužil žalobu

I když si politický životopisný film o vzestupu moci Donalda Trumpa The Apprentice (Učeň), vybraný do hlavní soutěže filmového festivalu ve francouzském Cannes, neodnesl nakonec žádné palmáre, na 77. ročníku festivalu v Cannes bezesporu zaujal. A to všechny. Trumpovi lidé již oznámili, že na filmaře podají žalobu.

Foto: Abaca Press/Alamy Live News, Profimedia.cz

Maria Bakalova jako Ivana Zelníčková

Článek

Dánský filmař íránského původu Ali Abbasi natočil jízlivý a dobře psychologicky načrtnutý portrét ve věrném retro stylu, který výstižně objasňuje zrod Trumpova cynismu na pozadí New Yorku 80. let.

Vtipný snímek se navíc vyznačuje výjimečnými hereckými výkony dvou hlavních představitelů: Sebastiana Stana (Trump), již oceněného na letošním Berlinale, a Jeremyho Stronga (právník Roy Cohn), známého třeba rolí z televizní série Boj o moc (2018).

Zrod Trumpova cynismu

Jak se z posedlého psychopata může stát americký prezident? To je otázka, na kterou Ali Abbasi hledá vysvětlení. Příběh odvíjí od Trumpova setkání se slavným zkorumpovaným právníkem Royem Cohnem.

Trump po rozsudku: Naše země šla do háje

Amerika

Pozoruhodným mužem, který se „proslavil“ například tím, že podporoval popravu Rosenberga (Julius Rosenberg, podle amerických soudů sovětský špion, popravený v USA v roce 1953 - pozn. red.), a také tím, že zastupoval některá známá jména z newyorského podsvětí. Jako homosexuál navíc veřejně odsoudil homosexualitu.

Video, kterým Donald Trump lákal své voliče Video: Donald Trump/Truth Social

Právě on se stal duchovním mistrem Trumpových brutálních strategií, jež vedly k jeho rychlému nástupu k moci. Pokud vás to zajímá, základní Cohnova pravidla podnikání znějí: nemít absolutně žádnou empatii, útočit dříve než protivník zaútočí, nikdy nepřiznat chybu a vyhrát za každých okolností!

Jejich dodržování udělalo z mladého muže ve špatně střižených šatech prvotřídního gentlemana s luxusní image z 5. Avenue. Mezi právníkem a mladým podnikatelem vznikne pakt, který prostřednictvím korupce a vydírání umožní výstavbu megalomanského mrakodrapu Trump Tower.

Obě postavy se koupou ve zvláštním opojení mocí a zlem, za všech okolností lžou a útočí, chovají se jako zabijáci a nikdy nekapitulují, ať to stojí cokoliv. Trump si Cohnova pravidla osvojil tak dokonale, že ho nakonec zničil.

Přesně podle jeho hesla: V životě jsou jen dva druhy lidí: zabiják a oběť … A zabiják vyhrává.

Opojení mocí

Snímek s psychologickým přesahem je ale více než klasický životopisný film. Jde o příběh, který chronologicky sleduje Trumpův vývoj od syna bohatého a mimochodem tyranského otce až na vrchol moci.

Ali Abbasi nicméně pravdivě ukazuje i lidskou stránku mladého muže v momentech, kdy poskytoval zvýhodněné nájemné chudým Newyorčanům. Což svědčí o pohledu, který divákovi připomíná, že nikdo není černobílý a že za každou příšerou je ve skutečnosti reálný člověk, i s jeho lepšími stránkami.

Ovšem ty horší nevynechává. Neúprosnou Trumpovu strategii si vychutnáme i při namlouvání nastávající manželky Ivany Zelníčkové v podání herečky bulharského původu Marie Bakalovy se slovanským přízvukem, který prozrazuje bohužel jiný původ než český.

Foto: Dorian Hanuš

Ivana Trumpová (rozená Zelníčková)

Zelníčková neohrabaného mladíka Trumpa ani navzdory jeho vozu Rols Royce nechtěla. A tak to Trumpa stálo jednu trapnou scénu v lyžařské kombinéze, tisíc růží, jeden diamant a nakonec i 100 tisíc dolarů (v dnešním přepočtu cca 2,2 milionu korun) na konto před uzavřením sňatku, které si ovšem Ivana musela tvrdě vysmlouvat z původního kontraktu za pár tisíc…

Klasický přístup

Pokud jde o samotný filmový styl, režisér s výrazným vintage nádechem zajímavě mísí telerealitu, americký televizní kýč 80. let i filmový vkus americké nové vlny ve stylu Martina Scorseseho.

Zdá se, že se trefil do „černého“. Film záhy po premiéře v Cannes „obdržel očekávaný“ útok, když Trumpův poradce pro kampaň Steven Cheung prohlásil: „Podáme žalobu, abychom se vypořádali s nehorázně nepravdivými tvrzeními těchto rádoby filmařů.“

Trumpa právní kauzy nezastaví, volby rozhodnou menšiny, míní americký expert

Volby USA

Trumpovi mimo jiné vadí scény, které ho otevřeně obviňují ze znásilnění Ivany. Kdo by ale čekal, že se tvůrci snímku leknou, bude asi překvapený.

„Neexistuje žádný umělecký metaforický způsob, jak se vypořádat s fašismem. Je načase znovu točit politické filmy,“ reagoval na výtky Ali Abbasi s tím, že vzhledem k Trumpově „úspěšnosti“ se soudními žalobami rozhodně není vyděšený.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump v budově manhattanského soudu

„Žaluje sice spoustu lidí, ale nemluví se už o jeho úspěchu,“ uvedl na tiskové konferenci, a dokonce provokativně nabídl, že se s Trumpem setká a osobně mu film promítne.

U soudů prohrává

Do tohoto kontextu zajímavě zapadá středeční soudní stání Donalda Trumpa, který je podezřelý z falšování účetních dokumentů, aby skryl platbu 130 000 dolarů (2,9 milionu korun) porno herečce Stormy Danielsové a vyhnul se tak sexuálnímu skandálu na konci své prezidentské kampaně v roce 2016. 

Před newyorským soudem se při té příležitosti překvapivě objevil herec Robert De Niro. „Trump by mohl zničit svět! Jediný způsob, jak zachovat naše svobody a lidskost, je hlasovat pro Joea Bidena,“ řekl před kamerami a rojem mikrofonů, zatímco ulicí zněl amplión, který rozháněl dav…

Cannes 2024: Kevin Costner jako kovboj na červeném koberci

Film

Cannes 2024: Šílený návrat Velkého kmotra

Film

Výběr článků

Načítám