Hlavní obsah

RECENZE: Venomův poslední tanec vede okoukaný hláškující parazit

Třetí a závěrečný díl komiksové série Venom s podtitulem Poslední tanec o někdejším reportérovi Eddiem Brockovi a jeho drzém a hladovém parazitovi předvádí místy zábavné digitální tango ve vyčpělém světě, který už nemá co nabídnout.

Trailer filmu Venom: Poslední tanecVideo: Falcon

Článek

Cejtím mokrýho psa. Jak to ten Tom Cruise dělá? Venom s pořadovým číslem tři je příkladem žánrového filmu, kterému by došel dech ještě před premiérou, nebýt známého obsazení.

V úvodu zmíněné hlášky, které odkazují na pravidelné přestřelky mezi hlavním hrdinou a jeho blízkým mimozemským přítelem, jsou jakýmsi evergreenem série, která však na počítačem vytvořenou dynamiku Eddieho a Venoma sází vše. Hlody jsou to celkem zábavné, patří však spíš do dětinské či nižší cenové kategorie a přes sto minut se na nich zkrátka postavit nedá.

Brock (Tom Hardy) a jeho parazit jsou jedno tělo, jedna duše, a ve svém epilogu svádějí rozhodující boj s takřka anonymním zloduchem a jeho zubatými nohsledy za doprovodu skupin Queen, ABBA, Davida Bowieho nebo Maroon 5.

RECENZE: Megalopolis je triumf i pád největšího z hollywoodských císařů

Film

Celý snímek, který je režijním debutem scenáristky Kelly Marcelové, působí jako povinná položka nasmlouvané trilogie, kterou sotva nad vodou drží charismatický Tom Hardy a jeho image světem (a mimozemšťanem v těle) otlučeného novináře, který se jako Venomův hostitel částečně podvolil vražednému řádění, ale stále chce zachránit svět jako správný geroj. I to už jsme ale viděli mnohokrát.

Tvůrci v rámci rozpočtu přidali více příšer a do vedlejších rolí známé tváře, které ze stereotypních charakterů dělají o krapet zajímavější podívanou.

Juno Templová, Rhys Ifans či Chiwetel Ejiofor by však mohli být snadno nahrazeni a celku by to ubralo možná tak hvězdný lesk. Pokud totiž sebetalentovanější herci pracují s průměrným scénářem, tančí se o něco hůř než obvykle.

Foto: Sony Pictures

Poslední tanec by měl být epilogem pro Eddieho Brocka a Venoma.

Ifans a Ejiofor navíc obracejí vzhůru nohama nepsané pravidlo, že do stejného světa opravdu nepatří totožní herci v naprosto jiných úlohách. Ani alibistický titulek „ve spolupráci s Marvelem“ by společnosti Sony neměl projít, zvlášť když ve všech filmech série s oblibou naráží na svět se Spider-Many, Avengers a spol. Je snad v Hollywoodu málo perspektivních umělců?

O technikáliích a ohebnostech multiverzí ale opravdu nový Venom není. Poslední tanec je hořkou pilulkou pro komiksové fandy, kteří by čekali spíš interakci s jakoukoliv verzí pavoučího muže než podprůměrný akční film.

Ten své tempo odráží od gagů a náhodných hudebních taškařic, velmi slabého střetu mezi zlem a menším zlem a vede trilogii do neuspokojivého finále. Snímek nemá žádnou hodnotu v rámci kontinuity, nezaujme ani příběhem, ani akcí či efekty.

Foto: Sony Pictures

Probíhá „venomizace“ koně. Tom Hardy už za moment osedlá oře – parazita.

V závěru jen nechá veselou rodinku s obsesí pro emzáky pobíhat Oblastí 51, kde je k vidění slet ještěrek všech barev a druhů. Jakýkoliv nosný obsah má v sobě podobnou díru, jakou je ta v plotě zřejmě nejstřeženějšího vojenského objektu na světě.

Kromě souhry Hardyho a speciálních efektů mají snad pobavit i opakované vtipy se ztracenými botami, hercův konkurz na Jamese Bonda (Barbara Broccoliová už jistě volala agentovi - producentka podílející se na sérii o bondovkách) a Venomova transformace ve slušnou zoologickou zahradu parazitů.

Bohužel nic z toho nefunguje tak, aby divácký zážitek byl lepší, ba dokonce zapamatovatelný. Pokud je komiksový monopol na ústupu, tak je Venom: Poslední tanec jen další zakalenou vodou na jeho mlýn.

Foto: Sony Pictures

Venom v celé své kráse, již potřetí

Venom: Poslední tanec
USA 2024, 109 min. Režie: Kelly Marcelová, hrají: Tom Hardy, Juno Templová, Chiwetel Ejiofor, Rhys Ifans, Stephen Graham, Alanna Ubachová, Cristo Fernández, Peggy Luová, Ivo Nandi, Clark Backová, Hala Finleyová, Andy Serkis a další
Hodnocení: 45 %

RECENZE: Další Gotham, který funguje i bez Batmana. Colin Farrell v kůži Tučňáka útočí na seriál roku

TV a streaming

RECENZE: Kdo pozval prváky? Ucha jsou tichou ozvěnou středoškolských komedií z přelomu milénia

TV a streaming
Související témata:
Film Venom: Poslední tanec

Výběr článků

Načítám