Hlavní obsah

RECENZE: Ty a já a příští válka

Tvrdá realita šestidenní války zpracovaná jako muzikál? Navíc zpívaný v hebrejštině a natáčený s ukrajinským štábem? Přesně tohle v sobě nabízí ukrajinsko-izraelský snímek Vítězové. Vypráví příběhy obyčejných lidí, kteří mají své malé, velké sny, jenže do jejich životů nezvratně vstoupí válka. Vidět ho můžete v rámci filmového festivalu Kolnoa.

Trailer filmu VítězovéVideo: Moving Story Entertainment

Článek

Vítězové zavádějí diváky do jednoho z kibuců v roce 1967. Hned v úvodu se seznámí s ústřední dvojící. Herecká kariéra hlavní hrdinky Nety Agmonové (Yael Sztulmanová) se právě rozjíždí, jenže její manžel Amos (Daniel Litman) byl zrovna povolán do armády.

Odchází, stejně jako jiní jeho krajané, poměrně nadšeně, kamsi „daleko“ s vidinou, že přežije. Povinnost bránit vlast je v něm pevně zakořeněná.

Neta mezitím sní o své velké kariéře v divadle, která se najednou začne naplňovat. Jenže válka, její následky jsou silnější, než si je ochotná připustit. A ona se v jednu chvíli bude muset rozhodnout mezi slávou, láskou a přátelstvím.

Herec ze známého seriálu byl při bojích v Gaze těžce raněn

Kultura

Radosti, starosti probíhají za tónů hebrejských (retro)hitů. Právě ty představují pro středoevropské uši poměrně zajímavou cestu do kulturního izraelského backgroundu, který se kdysi rýsoval i v Evropě.

Zdánlivě tvrdá hebrejština kupodivu v muzice funguje, sem tam chytíte i slůvko, jemuž rozumíte.

Poměrně jednoduchý příběh pak doprovázejí typické muzikálové filmové kulisy v poněkud archaickém pojetí. Divák se tak chvílemi cítí jako v jiných snímcích. Když Neta kráčí vstříc zářné kariéře, vybaví se mu barevný La La Land (2008) kombinovaný s romantikou ze snímku Zrodila se hvězda (2018).

Festival izraelského filmu Kolnoa 2024

  • Nabízí pestrý výběr hraných a dokumentárních filmů zobrazujících různé aspekty složité izraelské reality. Promítání budou doprovázet diskuse i ochutnávka hebrejštiny.
  • Vstupenky jsou ke koupi na adrese: www.kinopilotu.cz.
  • Akce probíhá do neděle 29. 9.

Chvílemi pak trvá, než se zorientujete v tom, co vlastně sledujete. A jestli si tenhle snímek náhodou neobjednala izraelská armáda v rámci mediální strategie. Režisér Eliran Peled vám tyhle vaše úvahy brzy nevyjasní ani tím, že se ve filmu přece jen pohybuje dost fyzicky podobných postav. Což je pravděpodobně autorský záměr.

Podstatou soužití v kibucu je rovnost, služba celku, z nějž zprvu vyniká právě jen Neta, symbol optimismu, touhy žít jinak a jinde. Jak děj pokračuje, vše do sebe začne zapadávat a vaše myšlenky se automaticky stočí ke zcela jinému muzikálovému hitu, k Vlasům (1979) režiséra Miloše Formana.

Z nablýskaných kulis, veselého zpěvu se přenesete do tvrdé reality, kdy vítězství ve válce neznamená, že boj pro kohokoli skončil. Poslední píseň Ty a já a příští válka vás dojme až k slzám.

Z pohledu Izraele, jeho dějin, ale i Ukrajiny, s níž je snímek také spojený, jde o více než pravdivé tvrzení. Dojatě budete číst závěrečné titulky a vnímat, že ne všichni, kteří se na Vítězích podíleli, přežili.

Vítězové (festivalový název)
Drama/muzikál, Ukrajina / Izrael, 2023, 114 min
Režie a scénář: Eliran Peled
Hudba: Daniel Markovich, Ran Shem-Tov, Ben Zeadman
Hodnocení: 80 %

Supernova: Nejdřív ztichla hudba. Pak zaznělo Alláhu akbar

Film

Politická píseň? Izrael by mohl být diskvalifikován z Eurovize

Kultura
Související témata:
Vítězové (film)
Kolnoa (filmový festival)

Výběr článků

Načítám