Hlavní obsah

RECENZE: S Židovkou na tatami nebudeš

Černobílý film o judu? Navíc gruzínský? Proč bych na to šel/šla do kina? Pozor! Tyto obvyklé úvahy českého diváka v případě filmu Tatami (2023) nefungují. Zavede vás do prostředí vysoké politiky a sportu, v němž o výhře rozhoduje náboženství, respektive nenávist k Židům. Nabídne vám podívanou, na niž dlouho nezapomenete. Do kin vstupuje ve čtvrtek.

Trailer filmu TatamiVideo: Asociace českých filmových klubů

Článek

Příběh vypráví o několika hodinách, které zásadně ovlivní řadu lidí. Vše začíná přitom skoro nevinně. Íránská judistka Leila (Arienne Mandiová) a její trenérka Maryam (Zar Amir Ebrahimiová) přijíždějí na mistrovství světa v judu v gruzínském Tbilisi s odhodláním získat pro Írán zlato.

Ve splnění snu nebrání nic. Ovšem jak Leila postupuje pavoukem, hrozí, že narazí na izraelskou závodnici, což je pro nejvyšší íránské kruhy nepřijatelné. Kdesi v Teheránu tak padne rozhodnutí, že Leila musí z klání odstoupit.

Ta však neuposlechne, i když ví, že tím riskuje nejen kariéru, ale hlavně domov a rodinu… (o tom, že existují, se diváci často dozvídají v rámci nejrůznějších flashbacků).

Žena, život, svoboda. Proč si íránský film zaslouží Zlatou palmu

Film

Její sportovní sny se totiž dostávají do konfliktu se státní politikou, která se netají tím, že „nepřátele“ neváhá zabíjet.

Foto: Asociace českých filmových klubů

Tatami. Arienne Mandiová jako Leila

Umně natočený sportovně-politický thriller vychází z letitého postoje Íránu, který odmítá účast svých sportovců v kláních, kde by se mohli setkat s Izraelci.

V poslední době Teherán vyzýval k blokádě Izraelců na letní olympiádě v Paříži. Nedávno pak potvrdil rozsudek smrti pro boxera. Mohammad Javad Vafaei-Sani se provinil jediným, vystoupil otevřeně proti režimu.

Výjimečný izraelsko-íránský film

Autenticitu sevřeného příběhu podtrhují zdatně nasnímané záběry dílčích utkání v judu, jež doprovází nezbytná terminologie. Právě během čistě technických sekvencí na tatami se často odvíjí jiné vypjaté drama opodál.

Režiséři tímto zdařilým mixem předávají divákům tísnivý pocit: o budoucnosti Leily, jejích blízkých, rozhodují jiní, jinde.

Foto: Asociace českých filmových klubů

Tatami. Zar Amir Ebrahimiová, režisérka i herečka, hraje roli trenérky.

Tatami je zkrátka napínavým komorním snímkem o tom, jakou hodnotu má síla jedné „obyčejné“ ženy, která se vzepře diktátorskému režimu. A na téhle cestě plné bolesti, často také fyzické, objeví cestu sama k sobě, ke své zemi a víře.

Je výjimečný i tím, že se při jeho natáčení spojili izraelští a íránští tvůrci, byť dlouhodobě žijící buď v USA, či ve Francii. Režiséry jsou Izraelec Guy Nattiv (je i spoluautorem scénáře) a Íránka Zar Amir Ebrahimiová, která vytvořila i jednu z hlavních rolí. Hraje Leilynu trenérku Maryam.

Tatami
Gruzie/USA, 2023, 105 min
Režie: Guy Nattiv, Zar Amir Ebrahimiová
Hrají: Arienne Mandiová, Zar Amir Ebrahimiová, Jaime Ray Newmanová, Nadine Marshallová, Mehdi Bajestani, Lir Katzová, Elham Erfaniová
Hodnocení: 90 %

Íránská dívka, která byla v kómatu po střetu s policií kvůli hidžábu, utrpěla mozkovou smrt

Zahraniční
Související témata:
Film Tatami

Výběr článků

Načítám