Hlavní obsah

RECENZE: Influencerky vypovídají méně, než chtěly a měly

Nový film polského scenáristy a režiséra Szymona Gonery Influencerky má ambici odkrýt zákulisí i nástrahy sociálních sítí. Odhalit realitu, která je ukryta za rozesmátými pózami na instagramu, a bez příkras ukázat, co všechno jsou dnes mladí lidé ochotni udělat pro sledovanost, lajky a smlouvy se sponzory.

Trailer filmu InfluencerkyVideo: Bontonfilm

Článek

Téma je to navýsost aktuální, distribuční materiály filmu uvádějí, že průměrní teenageři tráví na sociálních sítích pět hodin denně a polovina z nich přitom zoufale touží stát se influencery. V USA je to údajně dokonce 86 procent.

Stát se bohatými a slavnými influencerkami touží i obě hrdinky filmu, Just Sophie (Karina Reznerová) a Viola (Olga Kalicka). Když Sophie, jejíž hvězda začíná i díky známosti s populárním youtuberem Komfim stoupat, zjistí, že ji Komfi podvádí, je to pro ni problém nejen citový. Sama teď bude mít méně příležitostí k tomu, aby počet sledujících stoupal a vynesl ji až ke kýženým smlouvám na propagaci luxusních výrobků.

S kamarádkou Violou se tedy vydává vyčistit si hlavu a posbírat co nejvíc vlastních fotografií do více i méně exotických krajů. Jenže ani ta nejkrásnější krajina s půvabnou kráskou v popředí nikoho moc neláká. Publikum chce drama a nejlépe i krev.

RECENZE: Film Hajjan láká na exotiku velbloudích dostihů

Film

Škoda, že Gonery se už ve scénáři nedostal dál, respektive hlouběji než k pouhému popisu toho, čemu se nelze vyhnout, když se chce mladá holka stát influencerkou. Dokonce v naprosté většině zůstává u popisu věcí, které se dějí před objektivem mobilu, a méně se věnuje tomu, co se odehrává za ním.

Předvádí divákům v neústrojné a neúnosné míře jen to, kde všude a v jakých pózách se dívky navzájem fotografují a co všechno jsou ochotné na instagram umístit, aby jim stoupal počet sledujících. Po většinu doby tak film působí jako jedna nekonečná, zprvu docela skvělá jízda nádhernými krajinami i luxusními prostředími, do nichž se dívky tak či onak dostávají a z nichž sdílejí své zážitky.

Že ty zážitky časem přestanou být jen krásné, že nutně přijde rozčarování, je zřejmé. Jenže reálně se tak stane hlavně proto, že Sophie ani Viola nic jiného než pózovat a svůdně se tvářit neumějí. Nemají svému potenciálnímu publiku nic zajímavějšího než své úsměvy a mladá těla nabídnout. Žádný nápad, nic, co by mohlo někoho bavit.

Foto: Bontonfilm

Selfíčka s mořem k úspěchu stačit nemohou.

Tím se ale film dostává jinam, než kde patrně chtěl a rozhodně měl být. Neboť realita je taková, že na vrchol popularity i k penězům vystoupá jen ten, kdo má čím zaujmout, ať už si pod tím představíme cokoliv. Tím se však film nezabývá.

Vliv, který influenceři/influencerky mají, je nezpochybnitelný. Jde ale o to, proč se tak děje. Kde je podhoubí a zázemí lidí, kteří se za jakoukoliv cenu na onen pomyslný vrchol dostanou, a těch, kteří dojdou jen zklamání. A proč ty úspěšné tak velká část mladé populace obdivuje.

Influencerky tak nejsou ničím víc než povrchním obrazem dvou dívek, které se spíše vecpaly než dostaly do prostředí, v němž se neumějí orientovat. To ale není nic, co by dnes už onen průměrný teenager nevěděl, a o hrdinkách filmu si tedy neřekl jen to, že jsou prostě blbky. Navíc to v podání obou hereček, které jsou viditelně starší než jejich hrdinky (Kalické je jedenatřicet, Reznerové šestadvacet) a velké výkony rozhodně nepodávají, působí ještě hloupěji.

Influencerky
Polsko 2024, 95 min.
Režie: Szymon Gonera, hrají: Karina Reznerová, Olga Kalicka, Kamil Wodka a další
Hodnocení: 40 %

RECENZE: Film Světýlka vrací diváky k dětským nejistotám

Film

RECENZE: Film MIKI zaujme zejména na Slovensku

Film
Související témata:
Film Influencerky
Szymon Gonera

Výběr článků

Načítám