Hlavní obsah

RECENZE Hororové Týny: Úsměv 2 zvedá koutky i hladinu adrenalinu

Pokračování úspěšných hororů bývají ošemetná, pokud se jich zhostí jiní než původní tvůrci. Úsměv 2, který volně navazuje na předloňský originál, opět stvořil režisér a scenárista Parker Finn. Zdá se, že lépe to ani dopadnout nemohlo. Druhý díl jedničce ostudu nedělá, naopak přináší její vzrušující oživení.

Trailer filmu Úsměv 2Video: CinemArt

Článek

Lidstvo považuje úsměv za projev radosti nebo náklonnosti ke druhým, pakliže ovšem nejde o škodolibé stažení obličejových svalů. Zarytý kulturní vzorec Finn převrací. Ve svém hororu jej totiž používá jako zlověstný symbol smrtelné nákazy.

Pokud je někdo svědkem sebevraždy člověka, který se u dobrovolného odchodu ze světa nepochopitelně a děsuplně usmívá, stává se další obětí této řetězové infekce. Zbývá mu pak pouhý týden života, než ho smějící se entita dostane do svých spárů. Během posledních sedmi dnů nadto čelí halucinacím, které mu zamlžují rozeznávání reality od chiméry.

Zatímco v původním snímku byla středobodem psycholožka, u níž podivné bludy znamenaly v očích druhých profesní selhání, tentokrát si filmař za protagonistku zvolil popovou hvězdu.

Hororová Týna: Texaský masakr motorovou pilou slaví 50 let. Tvůrce inspiroval skutečný schizofrenní kanibal

Film

Zpěvačka Skye Riley se nedávno zotavila z tragické autonehody, při níž zemřel její blízký přítel. Prožité trauma utápěla v alkoholu a drogách a pověst nezodpovědné narkomanky se s ní dál nese i po odvykací kúře.

Teď nicméně má těsně před comebackovým turné, kdy si nesmí dovolit jedinou chybu. Kvůli bolesti zad si zajde za svým dealerem pro dávku silnějších analgetik, která by na předpis oficiální cestou už nezískala. Netuší ale, že právě on je v současnosti konečný článek řetězce.

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

Finn se u vzniku Úsměvu 2 obklopil takřka totožným týmem, s nímž spolupracoval na vcelku povedené jedničce, která je jeho celovečerní prvotina. Ve scénáři pokračování vesměs neodhaluje nic navíc, než co už o bytosti způsobující záhadnou nemoc prozradil v předešlém počinu.

Obkreslování nastaveného postupu není tak docela na škodu, jelikož předkládá velmi životnou hlavní postavu. Její představitelka Naomi Scottová, jež je známá ze seriálu Anatomie skandálu, dokáže skvěle prolnout hrdinčiny odvěké vnitřní démony s novým, krajně nepředvídatelným zlem.

RECENZE Hororové Týny: Demi Moore už není v kurzu? Odpudivě sexy Substance učí, jak nestárnout

Film

Skyeiny dialogy s kolegy z hudební branže i nejlepší kamarádkou jsou prodchnuté černým humorem, který divákům dopřává občasný oddech během setrvalého zajišťování jejich vysoké hladiny adrenalinu.

Ačkoli scénář sem tam sklouzává k žánrovým klišé, nedopouští se jich tolikrát, aby se publiku při na akční horor neobvykle dlouhé dvouhodinové stopáži začala zajídat.

Druhý Úsměv je nápadité opakování stejně vynalézavé zápletky z originálu. Díky zpěvaččiným chytlavým melodiím, zdařilým speciálním efektům a průrazné kameře i střihu nezůstává pozadu za počátečním filmem, ale úctyhodně přispívá do jeho univerza.

Úsměv 2
USA 2024, 124 min. Režie: Parker Finn, hrají: Naomi Scottová, Kyle Gallner, Lukas Gage, Drew Barrymoreová a další
Hodnocení: 70 %

Hororová Týna: Odpadnou nehty, pak zemře duše. Film Substance konfrontuje šoubyznys, míní Demi Moore

Film

Hororová Týna: Po monstru Dahmerovi přichází temná Grotesquerie

TV a streaming
Související témata:

Výběr článků

Načítám