Hlavní obsah

RECENZE Hororové Týny: Pšt, nebo zemřete. Tiché místo do třetice všeho bezvýznamného

Newyorské ulice vydávají hřmot o průměrné intenzitě devadesáti decibelů. V jednom z nejhlučnějších měst světa se odehrává třetí část hororové ságy Tiché místo s podtitulem První den. Kontrast neodmyslitelných zvuků metropole s nutností být naprosto tiše za účelem přežití je patrně nejzajímavější aspekt počinu režiséra Michaela Sarnoského.

Trailer filmu Tiché místo: První denVideo: Cinemart

Článek

Postapokalyptická série, kterou před šesti lety započal známý herec ze seriálu Kancl a tehdy navíc nadějný režisér a scenárista John Krasinski, se natáhla do trilogie. Pod dvojkou z roku 2020 byl strůjce stále ještě podepsán jako hlavní autor. V případě trojky, jež je právě k vidění v kinech, se stáhl a figuruje u ní již jen coby spoluautor scénáře a jeden z producentů.

Z rozrůstajícího se impéria tak odešel tvůrce, jenž mu vdechl stěžejní myšlenku a jenž na ni pozoruhodně naplétal odbočky. Postavil svět v troskách, který ovládají podivná monstra s mimořádně vyvinutým smyslem. Kvůli jejich nízkému prahu slyšitelnosti se lidé musí snažit dělat co nejméně zvuků, aby je obří tvorové neodhalili a nezabili.

Foto: CinemArt

Lupita Nyong’o a Djimon Hounsou jako přeživší apokalypsy ve filmu Tiché místo: První den

Zatímco protagonisty prvních dvou dílů byli členové rodiny Abbottových v čele s Krasinským a jeho filmovou i reálnou manželkou Emily Bluntovou, v novince tito představitelé zcela chybí. Jedinou spojkou na předešlý děj je vůdce přeživších Djimon Hounsou, jenž se ovšem na plátně tentokrát víceméně mihne.

RECENZE Hororové Týny: Žralok se vydal na výlet do Paříže. Úmorně a bez logiky

TV a streaming

Do popředí se naopak dostávají noví hrdinové. Onkologická pacientka Samira v podání držitelky Oscara Lupity Nyong’o se do New Yorku vydává na krátký výlet v tu nejméně vhodnou chvíli. Zrovna totiž přichází invaze příšer a celý příběh se vrací na prapočátek dění.

Na své strastiplné cestě, jejímž výhradním cílem je zůstat naživu, se tato statečná a rozvážná žena potkává se značně vyděšenějším a zbrklejším Erikem (Joseph Quinn).

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

To je ve zkratce všechno podstatné, co se během stominutové délky filmu stane. Větší vypravěčský posun ztěžuje fakt, že postavy mezi sebou prakticky nemohou komunikovat, jen na sebe po většinu času mlčky posunkovat. K tomu je pro ně takřka nemožné se vzdálit od místa, kde je pohroma zasáhla, protože i pohyb dělá nechtěný hluk a přináší riziko.

V originálu se tato slabina ještě dala tolerovat, právě proto, že Krasinski vnesl na pole hororové sci-fi svěží a neotřelou ideu. Ta se však dostatečně rozpustila v prvním pokračování a další její kříšení znamená čisté přiživování se na dřívějším úspěchu.

RECENZE Hororové Týny: Afroamerické trauma v démonickém rouše

Film

Samiřino sladkobolné dojímání nad starými rodinnými fotkami a melodramatická touha vrátit se domů tuto neoddiskutovatelnou skutečnost pouze zastírá.

Bohužel pro skvělou Nyong’o, které lze ve veškerých záběrech plně věřit její nakažlivou nezlomnost a zároveň odměřenost vůči ostatním. Tahounkou byla už ve snímcích 12 let v řetězech nebo My a své si poctivě odpracovala rovněž v třetím Tichém místě, jež se přesto do její umělecké dráhy, a nejspíše ani do paměti diváků, nijak výrazně nezapíše.

Tiché místo: První den
USA 2024, 100 min. Režie: Michael Sarnoski, hrají: Lupita Nyong'o, Djimon Hounsou, Joseph Quinn, Alex Wolff a další
Hodnocení: 50 %

RECENZE Hororové Týny: Havěť probouzí zvířecí pudy, ale vypovídá o lidskosti

Film

RECENZE Hororové Týny: První díl trilogie Cizinci postrádá invenci

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám