Hlavní obsah

RECENZE Hororové Týny: Jedna, dvě, Mickey si jde pro tebe. Past na myši je mišmaš od začátku do konce

Tento film není podporován ani nijak jinak spojený s Disney, obhajuje se režisér Jamie Bailey hned v úvodních titulcích svého hororu, jakkoli nadneseně to v jeho případě zní. Past na myši o vrahovi s maskou myšáka Mickeyho je především nástrahou pro diváctvo, které čeká chatrná podívaná. Snaží se o parodii, je ale jen a jen trapná.

Trailer Past na myšiVideo: Vertigo International

Článek

Baileyho odhodlání pouštět se přes zjevný nezájem publika do navazujících projektů je fascinující. Past na myši je jeho již pátý celovečerní snímek, ačkoli internetová hodnocení jeho předešlých počinů včetně nejnovějšího nepřesáhla ani čtyřicet procent ze sta.

K předloňskému Deinfluencer, jenž také absolutně propadl, oznámil rovnou dvě pokračování, na nichž nyní pracuje.

RECENZE Hororové Týny: Nicolas Cage jako Longlegs exceluje. Předešlý humbuk ale kvalitám filmu neodpovídá

Film

Oslnivý je rovněž fakt, že se Past na myši po globálním neúspěchu dostala v Česku do široké distribuce, která je u nás právě na poli hororu dosti vybíravá. Zřejmá béčka či céčka častěji míří na speciální přehlídky do artových kin.

Což o to, mohou být a většinou i jsou zábavná. Jejich tvůrci znají své limity a diváci neočekávají nic než sled posměšků na konto žánrových klišé, a to obvykle vede k oboustranné spokojenosti.

Laciné vtipy se tu a tam objevují i v Pasti na myši. Pouze však zalepují naprosto nevalný scénář z pera Simona Phillipse, mimo jiné epizodního herce ze seriálu Zaklínač, jenž si ve filmu střihl roli úlisného manažera.

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

Scenárista uvěznil skupinu náctiletých ve skrovném zábavním podniku pro děti, kde je jim mezi arkádovými automaty a prolézačkami v patách maskovaný zabiják. Že se umí teleportovat, to chabý příběh, který detektivům vypráví final girl čili výhradní přeživší dívka (Mackenzie Millsová), příliš neozvláštňuje.

Defilé přihlouplých teenagerů, z jejichž úst nezazní nic, co by stálo za povšimnutí, kosí Mickey s mačetou v ruce jako řezník na porážce, aniž by vyvolal alespoň náznak tenze nebo překvapení. Oběti mu bez váhání jdou v ústrety a ještě svůj nezvratný tragický úděl nahlas komentují, jako by snad nebyl zcela očividný.

Hororová Týna: Suspiria je poprvé v českých kinech. Slavný horor se inspiroval Prahou i disneyovskou Sněhurkou

Kultura

Mizerné je režijní vedení herců, kteří smrt předstírají ještě před jejím příchodem, i práce střihače, jehož úlohu zastává opět Bailey. Ten si v několika ponechaných scénách evidentně není vědom toho, že představitel svůj úkol v záběru již ukončil a dává si pohov.

Nakonec jediným přitažlivým momentem této osmdesátiminutové ztráty času je zahrnuté dílko Parník Willie, Disneyho vůbec první ozvučený animovaný kraťas. Popíraná souvislost s americkým konglomerátem by se tedy přece jen našla.

Past na myši
Kanada 2024, 80 min. Režie: Jamie Bailey, hrají: Simon Phillips, Mackenzie Millsová, Nick Biskupek, James Laurin a další
Hodnocení: 15 %

Kvíz Hororové Týny: Jak dobře znáte filmy mistra napětí?

Kultura

Hororová Týna: Ne všechno špatné se v Americe děje na jihu, říká režisér Ti West

MFF KV
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám