Hlavní obsah

RECENZE Hororové Týny: Duše prokletých budují zlověstnou atmosféru, ale polevují v ději

Hororů, které stavějí zápletku na artefaktech stižených kletbou, není málo. Také film Oddity neboli Kuriozita, jenž v české distribuci nese komerčnější titul Duše prokletých, se takto zpočátku tváří. Irský režisér a scenárista Damian McCarthy, jemuž nelze upřít talent pro nastolení znepokojivé atmosféry, však klame tělem.

Trailer filmu Duše prokletýchVideo: Bontonfilm

Článek

McCarthyho celovečerní debut Caveat z roku 2020 rozdělil diváky. Polovina jej oceňovala za navození děsu navzdory omezené produkci, ovšem druhá půlka hanila za vyprázdněnou podivnost. Filmař jako by si výtku kritiků přivlastnil, když zvláštní povahu své prvotiny přímo vetkl do anglického názvu druhého počinu.

Duše prokletých otevírá lehce klišovitá scéna s protagonistkou Dani (Carolyn Brackenová), jež přespává v rozlehlém domě připraveném na renovaci.

Jedné noci na dveře zabouchá zjevně polekaný nezvaný návštěvník, jenž jí tvrdí, že dovnitř vnikl zločinec. Sám ovšem nevypadá nejdůvěryhodněji, a tak Dani nedbá jeho varování a pokusí se ho odehnat.

RECENZE Hororové Týny: Jedna, dvě, Mickey si jde pro tebe. Past na myši je mišmaš od začátku do konce

Film

O rok později míří její manžel psychiatr Ted (Gwilym Lee) za švagrovou Darcy (ve dvojroli ji opět hraje Brackenová) a publikum se dozvídá, že oné osudné noci Dani zemřela za dosud neznámých okolností. Nejpravděpodobnějším vysvětlením zůstává, že ji zabil Tedův narušený pacient.

Foto: Bontonfilm

Carolyn Brackenová má v hororu Duše prokletých dvojroli.

Danina nevidomá sestra, která má údajně schopnosti jasnovidky, zdědila po matce obchod se starožitnostmi. Každý tamní artikl má vepsanou zlou minulost. Prokletý je přitom také předmět z pozůstalosti sestry, jejíž tragický skon se patrně již brzy objasní.

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

Tvůrce záhy přetaví zápletku do ponurého milostného trojúhelníku, když představí Tedovu novou partnerku Yanu (Caroline Mentonová) a Darcy se jejich nenadálým poměrem začne poněkud všetečně zabývat. Od této chvíle už je více než zřejmé, odkud příslovečně vane vítr.

Brackenová coby Jekyll a Hyde v sukních výtečně zpodobňuje sesterskou dynamiku. Na jedné straně ztvárňuje racionální, ale zároveň do jisté míry naivní Dani a potom zdánlivě pošetilou Darcy, jejíž úsudek je nakonec nejpřesnější.

Chemie mezi Leem a Mentonovou za ostatními vykreslenými vztahy nicméně zaostává, ačkoli by měla být těžištěm příběhu.

RECENZE Hororové Týny: Nepřivolávej nic zlého s Jamesem McAvoyem je lepší a údernější

Kultura

Pátrání po vrahovi, jehož totožnost je chtíc nechtíc předvídatelná, by při stominutové stopáži bylo nadmíru dlouhé a nezáživné, pokud by selhávaly i další prvky.

Zatímco dějová linka postupně spíše chřadne, totéž se nedá říct o vizualitě snímku, vycizelovaném zvuku a povětšinou silných hereckých výkonech. S jen minimem prostředků dohromady komponují téměř hmatatelnou hrůzu, díky níž film šplhá nad žánrový průměr.

Duše prokletých
Irsko 2024, 98 min. Režie: Damian McCarthy, hrají: Carolyn Brackenová, Gwilym Lee, Tadhg Murphy, Caroline Mentonová a další
Hodnocení: 65 %

RECENZE Hororové Týny: Přijde dnes sociálka, nebo démon? Spasení o strašení moc není

TV a streaming

Kvíz Hororové Týny: Jak dobře znáte filmy mistra napětí?

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám