Hlavní obsah

RECENZE Hororové Týny: Demi Moore už není v kurzu? Odpudivě sexy Substance učí, jak nestárnout

Herečka Margaret Qualleyová je nová a vylepšená Demi Moore. Ta původní totiž vyšla z módy. Provokativní film Substance francouzské filmařky Coralie Fargeatové, jež za něj na letošním festivalu ve francouzském Cannes obdržela cenu za nejlepší scénář, přesahuje hranici tělesného hororu a zvrhává se ve společenskou satiru o tom, jak jsme si odvykli zdravě stárnout.

Trailer filmu SubstanceVideo: Aerofilms

Článek

Celosvětovým znakem věhlasu celebrit se staly hvězdy na hollywoodském chodníku slávy. Jejich počet nedávno stoupl na téměř dva tisíce osm set, ne každá však září věčně. Ztrácí se pod návalem turistů, nánosem pouličních odpadků, anebo zkrátka proto, že už dávno vyhasla.

Televizní prominentka s úspěšným fitness pořadem Elizabeth Sparkle (Demi Moore) dostane výpověď v den svých padesátých narozenin. Důvod je prostý. Ač se udržuje v kondici a na svůj číselný údaj v občance vypadá nebývale dobře, vysílatel shání jako tvář show někoho mladšího, přitažlivějšího a perspektivnějšího.

Shodou okolností se zoufalá protagonistka dostane k tajemnému přípravku Substance, který se zdá být lékem na její trápení. Slibuje vytvoření svěžejší a krásnější verze sebe sama.

RECENZE Hororové Týny: Jedna, dvě, Mickey si jde pro tebe. Past na myši je mišmaš od začátku do konce

Film

Má to samozřejmě háček. Je zapotřebí striktně dodržovat nastavená pravidla, zejména to, že starší tělesná schránka se s novou musí vystřídat vždy po týdnu. A nezapomínat na to, že osoby jsou sice fyzicky odděleny, ale duši mají pořád tutéž.

Jako každá droga je i pravidelná dočasná přeměna v atraktivnější já příliš návyková. Když je Elizabeth ve vlastním těle, plně si to uvědomuje.

Jakmile je z ní žhavá Sue (Margaret Qualleyová), jež se stala náhradní moderátorkou, tak trochu na tuto skutečnost zapomíná a nezdráhá se čas na proměnu oddalovat. Jenže jak tvrdí jedno přísloví, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu…

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

Režisérka a scenáristka, která v roce 2017 debutovala krvavým thrillerem Pomsta o čím dál aktuálnějším tématu mocenského zneužívání, vyvolala svým následujícím celovečerním počinem v Cannes značné kontroverze.

Část publika kvůli vylíčeným odpornostem film údajně ani nedokoukala a odcházela z kinosálů s pocitem nevolnosti.

Subžánr tělesného hororu je už od zlaté éry režiséra Davida Cronenberga v sedmdesátých letech, kdy natočil mimo jiné Červy a Mláďata, znám nevhodností pro zraky choulostivějších diváků.

Hororová Týna: Po monstru Dahmerovi přichází temná Grotesquerie

TV a streaming

Také Substance je v tomto ohledu nijak nešetří a dopřeje jim poctivé množství detailů na vpich jehly do žíly, zašívání stehů na rozpárané páteři, nebo dokonce odpadávání kusů těla.

Záměrně prodlužované obrazy čirého hnusu symbolizují nepříjemné aspekty stáří. Ocitají se v přímém kontrastu s projasněnými výjevy Los Angeles a zaostřením na třpytivé vzezření Sue coby sexuálního objektu, které umocňují rychlé prostřihy záběrů.

Dialogů je naopak pomálu, dominující vizuální a zvukovou stránku filmu jen lehce podkreslují spíše průměrné repliky.

Foto: Aetofilms

Z filmu Substance

Tvůrčí sdělení Fargeatové je stejně jako u její prvotiny, v níž se vyjádřila ke znásilnění, zcela zřetelné. Západ se s nevyhnutelně zvyšujícím se věkem neumí srovnat. Neodpouští se hlavně ženám, které jsou odsouvány na vedlejší kolej.

Po většinu stopáže snímek dobře funguje jako satirický manifest. Ve vystupňovaném závěru nicméně tlačí na pilu až moc. Totéž se nedá říct o dvojici hlavních představitelek.

Obě precizně znázorňují své tužby, obavy, potlačované emoce i námahu vydržet v šovinistickém prostředí. Především kvůli okázalým výkonům Moore a Qualleyové stojí Substance za zhlédnutí.

Substance
Velká Británie / USA / Francie 2024, 140 min. Režie: Coralie Fargeatová, hrají: Demi Moore, Margaret Qualleyová, Dennis Quaid, Hugo Diego Garcia a další
Hodnocení: 70 %

Stáhla jsem veverku z kůže, prozradila Halle Berryová o natáčení filmu Nikdy se nepouštěj

Kultura

RECENZE Hororové Týny: Duše prokletých budují zlověstnou atmosféru, ale polevují v ději

Film
Související témata:
Demi Moore

Výběr článků

Načítám