Hlavní obsah

RECENZE: Francouzi sice Dumase zase přepsali, ale hezky natočili

Nejnovější adaptace románu Alexandra Dumase st. Hrabě Monte Christo, která vstupuje do českých kin, měla světovou premiéru na letošním Mezinárodním filmovém festivalu ve francouzském Cannes. Zejména od domácího publika a kritiky sklidila nadšený ohlas, především za vizuální stránku.

Trailer filmu Hrabě Monte ChristoVideo: Bioscop

Článek

Hrabě Monte Christo přichází po dvojdílných Třech mušketýrech (D’Artagnan a Milady) uvedených s osmiměsíčním odstupem loni. Obě Dumasova nejpopulárnější díla sice mají na kontech již desítky filmových, divadelních i televizních, včetně seriálových, adaptací, ale i tak se stále znovu a znovu vracejí.

Na obou, respektive všech třech nynějších filmech pracoval téměř totožný tým. Scenáristé Matthieu Delaporte a Alexandre De La Patellière se v případě Hraběte Monte Christa ujali i režie a s nimi se vrátila i velká část štábu, například kameraman Nicolas Bolduc, scénograf Stéphane Taillasson, návrhář kostýmů Thierry Delettre a střihačka Célia Lafitedupontová.

Obliba románu je značná, ale i když tvůrci tvrdí, že věrně zachovali ducha Dumasovy předlohy, v příběhu samotném měli potřebu velkého vypravěče dost přepsat.

Dumas byl Spielbergem své doby, říká scenárista Tří mušketýrů

Kultura

Pochopitelné je, že do děje tak bohatého na postavy a zvraty nemohli dostat všechno. Méně jasné ale je, proč například Dantesovo zakotvení poblíž ostrova Elba a jeho setkání s Napoleonem nahradili jinou zápletkou. A když už museli některé postavy, v původním příběhu dost důležité, obětovat, je s podivem, že jinou úplně zbytečně vymysleli a panu Dumasovi ji připsali.

Milovníci románu tak mohou být rozladěni, protože nedostanou to, co čekali, a naopak situace a mnohé vazby a vztahy, jak je z knihy znají, jsou předloženy v úplně jiné podobě.

Není to sice zdaleka poprvé, co autoři s dějem a postavami klasické literatury nakládají velmi volně, ale stejně jako například v seriálové verzi s Gérardem Depardieuem a Ornellou Mutiovou to může lézt čtenáři předlohy dost na nervy.

Scenáristé se soustředili především na druhou část románu a naléhavěji než Dumas sám kladou otázky týkající se pomsty, viny a odpuštění. Může vůbec pomsta, zvlášť když se dotkne i životů nevinných, přinést člověku zadostiučinění a ulehčení? To je, oč tu běží především, a Delaporte s De La Patellièrem této otázce také ve filmu mnohé podřídili.

Jinak je ale nový Hrabě Monte Christo dobrodružná, vizuálně nápaditá, nákladná a výpravná podívaná, která ty, kdo na Dumasově ději netrvají nebo ho neznají, může plně uspokojit.

Foto: Bioscop

Pierre Niney jako Hrabě Monte Christo se soustředí na pomstu

Investovaných více než čtyřicet milionů eur (přes 1 mld. korun) je na filmu rozhodně vidět a z recenzí je patrné, že Francouzi jsou hrdí na to, že i bez Hollywoodu dokážou natočit dílo vzbuzující masový zájem.

Navzdory tříhodinové stopáži film nenudí, výborně kombinuje dobrodružství a romanci, zradu a pomstu. Stylizace sice místy trochu zavání manýrou, některé zpomalené záběry si mohli tvůrci odpustit, ale celkově jde o uhrančivý spektákl, na němž se vyváženě podílely všechny umělecké i technické složky týmu.

A jaký je Edmond Dantes v podání ve Francii populárního Pierra Nineyho, kterého jsme u nás viděli například v titulní roli filmu Yves Saint Laurent? Inu, Jean Marais to není, Gérard Depardieu ani Richard Chamberlain také ne, ale to je spíše dobře.

Niney je hvězda této doby, vyzrál v herce mužného i pohledného, dobře odpovídá dnešní představě o prvním francouzském superhrdinovi a sám je schopen přitáhnout mnoho diváků.

Škoda, že relativně málo prostoru dostala Anaïs Demoustierová (naposledy jsme ji viděli ve snímku Daaaaaalí!) jako Mercedes. Velmi dobře si s rolí jejího syna Alberta poradil Vassili Schneider (Navždy mladí).

Viníci zničení Dantesova života a oběti jeho pomsty jsou na první pohled dost čitelní darebáci, což je ovšem důležité zejména proto, že se o těchto postavách a jejich motivacích dozvídáme velmi málo.

Nový Hrabě Monte Christo je tedy v zásadě podařený film. Jen spojení se slavným románem je značně problematické.

Hrabě Monte Christo
Francie 2024, 178 min., Režie: Matthieu Delaporte a Alexandre De La Patellière, hrají: Pierre Niney, Bastien Bouillon, Anaïs Demoustierová, Vassili Schneider a další
Hodnocení: 70 %

Hrabě Monte Christo míří po úspěchu v Cannes do kin

Film

Hrabě Monte Christo v Cannes. Francouzský trhák roku

Film
Související témata:

Výběr článků

Načítám