Hlavní obsah

RECENZE: Film Velký finále PSO srší energií a humorem

Zahajovací film letošního Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, Velký finále PSO, přivedl na pódium spolehlivě nejpočetnější delegaci. Na závěr si pak jeho scenárista a režisér Dominik Kalivoda odnesl Zvláštní uznání prezidenta festivalu za autentické ztvárnění inspirativního příběhu mladých lidí.

Trailer Velký finále PSOVideo: Alter Vision

Článek

Celovečerní časosběrný dokument sleduje amatérské hudební těleso Police Symphony Orchestra, mimořádné uskupení sto padesáti mladých amatérských muzikantů, zpěváků a dobrovolníků z malého města Police nad Metují.

S nakažlivou energií přináší divákům naději hraničící s jistotou, že plnit si sny není ani v malých poměrech nemožné. Mýlil by se, kdo by od symfonického orchestru očekával těžce stravitelný repertoár zadumaných mužů a žen.

Foto: Alter Vision

Vystoupení PSO je živelná podívaná, která přináší skvělý poslech.

„Od Bacha po Vlacha,“ charakterizuje repertoár produkční orchestru, který si díky prohrané sázce, že orchestr nevyprodá pražskou Lucernu, nechal na zadek vytetovat logo PSO. Populární i filmová hudba, rock, swing i klasika, to vše už přilákalo na letištní plochy, do nádražních hal, pod obří šapitó i na benefiční koncerty davy.

Z filmu čiší radost mladých lidí z hudby i z velké party, kterou před čtrnácti lety založila tehdy čtrnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Petra je dodnes tahounem orchestru i filmu. Sympatická, energická, ale chvílemi i nejistá mladá žena přivedla orchestr včetně PSOborců a borkyň, zajišťujících technické zázemí, k realizaci čím dál troufalejších nápadů.

Foto: Alter Vision

PSO Turné po nádražích

„Rozm*dáme Plzeň!“ zní povzbuzující pokřik plzeňským nádražím a stejně tak později Lucernou nebo před Velkým finále Smetanovy Litomyšle, kde PSO jako první amatérské těleso v historii festival zakončoval.

Humor, pospolitost, radost a nekonečná energie v naplňování nejsmělejších snů ve filmu převažují a Kalivoda je dokázal na diváky přenést stejně energickou režií, skladbou záběrů kameramana Davida Cysaře a nápaditým střihem, na němž spolupracoval s Michalem Novákem.

Nezastírá však ani pochybnosti a těžké chvíle, v nichž členové orchestru bojují tu s kocovinou, tu s nedostatkem času a obtížemi při snaze o skloubení svých profesí s amatérskou činností. Ale jde to a to je to nejdůležitější, co z filmu na diváky cílí a zcela nepochybně je může inspirovat.

Velký finále PSO
Česko 2024, 92 min., režie: Dominik Kalivoda
Hodnocení: 90 %

Police Symphony Orchestra bude slavit 10 let existence v Lucerně

Kultura

Petra Soukupová z Police Symphony Orchestra: Rádi bláznivým nápadům vdechujeme život

Kultura
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám