Hlavní obsah

RECENZE: Film Máme prachy! moralizuje, ale baví

Povídkové filmy jsou žánr, který postupem let od slavného Včera, dnes a zítra se Sophií Lorenovou a Marcellem Mastroiannim (1963) ze světové kinematografie bezmála vymizel. Francouzští scenáristé a režiséři Maxime Govare a Romain Choay ho oživili v komedii Máme prachy!, která ve čtvrtek vstupuje do českých kin.

Trailer filmu Máme prachy!Video: Film Europe Media Company

Článek

Překlad originálního názvu je Šťastní výherci. Hrdiny všech čtyř povídek, z nichž ta první se vrací ještě v závěru, jsou totiž lidé, kteří vyhráli astronomické částky v loterii. Astronomické zejména vzhledem k jejich dosavadním životům.

Jsou to otec čtyřčlenné rodiny, která nikdy neměla na jinou dovolenou než u babičky. Ještě docela mladá, ale nepříliš přitažlivá pracující žena, která může jen těžko snít o tom, že pro ni přijede princ na bílém koni, také člen tříčlenné teroristické skupiny rozumu poněkud mdlého a starý muž, jenž žije v domě pro seniory, kde rozhodně nechce zemřít.

Miliony, které jim náhle spadnou do klína a na které nejsou připraveni, jim mohou zásadně změnit život. To se i stane, jenže docela jiným způsobem, než očekávali.

RECENZE: Čtvrtý díl akční série Mizerové až příliš nostalgicky přešlapuje na místě

Film

První povídka rozjíždí film ve svižném, k závěru dokonce akčním tempu, když její hrdina použije všechny možné i nemožné prostředky, aby stihl na poslední chvíli výhru vyzvednout. Má napětí, protože ještě nevíme, i když trochu tušíme, k čemu film směřuje. Baví černým humorem, který rozesměje, byť z toho smíchu trochu zamrazí. Kdo by neudělal pro pět milionů eur a manželčin obdiv i tu nejpitomější věc na světě?

Ve druhé povídce plyne napětí z toho, že divák do poslední chvíle neví, zda se krasavec, kterého výherkyně náhodou potkala, opravdu zamiloval, nebo je to podvodník, gigolo, jenž ji chce jen zneužít. Pointa je stejně vtipná, s humorem ještě černějším než v povídce první.

Foto: Film Europe

Téměř ztracený los přináší manželům (Audrey Lamyová a Fabrice Eboué) i dětem předčasnou radost.

Film stoupá vzhůru ještě povídkou třetí, u níž sice divák celou dobu správně předpokládá, co se musí stát, ale je udržován v napětí, kdy se to stane. A pointa je doslova třeskutá.

V povídce čtvrté řemen poněkud spadne, ponaučení, že peníze štěstí nepřinesou, a získány nečestně jsou dokonce prokleté, ční nad humorem, který se bohužel z filmu zvolna vytrácí. A na závěr se tvůrci vracejí k hrdinům povídky první, aby dopověděli, co se s nimi a s výhrou nakonec stane. A budiž řečeno, že tuhle moralitu už si mohli odpustit.

Přesto klady komedie Máme prachy! převažují. Každá povídka má dobře odlišené postavy, každá má originální a vtipný nápad. Herecky režiséři obsadili pro nás méně hvězdné francouzské herečky a herce, nejznámější je Audrey Lamyová, kterou jsme v poslední době viděli například v hlavní roli komedie A do kuchyně! nebo ve vedlejší v dalším pokračování série Asterix a Obelix: Říše středu. A snad i Anouk Grinbergová, jež nedávno hrála v životopisném filmu Malíř jejího těla.

Nejen ony, i ostatní podávají vesměs autentické herecké výkony, které celkovému vyznění zdařilé komedie hodně pomáhají.

Máme prachy!
Francie 2024, 103 min. Režie: Maxime Govare a Romain Choay, hrají: Audrey Lamy, Fabrice Eboué, Pauline Clémentová a další
Hodnocení: 75 %

Režisér Martin Provost: Feministická revoluce je pro muže poměrně obtížná věc

Film

RECENZE: Komedie Bez polevy: Absurdní rivalita ze světa cereálií, které chybí poleva i posypky

TV a streaming
Související témata:

Výběr článků

Načítám