Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Karlem Heřmánkem

Aktualizováno

Pražské Divadlo Bez zábradlí se v sobotu stalo centrem rozloučení s hercem, dabérem a režisérem Karlem Heřmánkem. Právě tam byl také dlouhé roky principálem. Akci pořádala jeho rodina a nazvala ji Den s Karlem. Veřejnosti byla scéna otevřená od deseti do sedmnácti hodin. Poslední sbohem mu dali mimo jiné herci Jaroslav Satoranský a Petr Kostka či herečka Dana Morávková.

Živě: Poslední rozloučení s Karlem Heřmánkem v Divadle Bez zábradlíVideo: Novinky

Článek

Organizátoři již dříve prozradili, že Karel Heřmánek neměl rád oficiality, a proto se i rozloučení s ním ponese ve spontánním duchu. Právě podobný typ událostí, jakým je posezení s přáteli, naopak vyhledával.

Součástí sobotního programu bylo i připomenutí jeho nejslavnějších televizních, filmových a divadelních rolí. Zavzpomínat na Karla Heřmánka mohli diváci také v divadelní kavárně, která se stala oficiálním místem setkávání.

„Pojďme tedy na našeho Fešáka Huberta, pana Poppera či Lucifera společně zavzpomínat ne se slzou v oku, ale se sklenicí bílého vína, se kterým by si s námi rád přiťuknul na oslavu života,“ stálo v pozvánce na akci.

Karel Heřmánek tragicky zahynul v sobotu 24. srpna.

Karel Heřmánek: Půlstoletí hercem, 30 let principálem

  • Narodil se 17. října 1947 v Praze, jeho otec byl strojvedoucí, matka byla modistka.
  • Od roku 1976 hrál v Divadle Na Zábradlí, když se soubor v roce 1990 rozpadl, založil s Jiřím Bartoškou a Pavlem Zedníčkem Divadlo Bez zábradlí, první soukromé divadlo u nás.
  • S manželkou Hanou (57), bývalou televizní hlasatelkou, má syny Karla (31), Josefa (30) a Františka (19), z prvního manželství má dcery Kristýnu a Karolínu.
  • Zemřel tragicky 24. srpna 2024.
  • Před filmovou kamerou se poprvé objevil v roce 1972 v televizním filmu Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak. Slavný se pak stal v desítkách rolí, mimo jiné ze snímků Fešák Hubert (1984), S čerty nejsou žerty (1984), Smrt krásných srnců (1986)... Patřil k nejobsazovanějším hercům před rokem 1989 i po sametové revoluci.
  • Jedním z jeho posledních projektů byl seriál Mozaika (2024) pro platformu Voyo.
  • Věnoval se také dabingu, známý byl například jako dabér postavy Doyla ze seriálu Profesionálové.

GLOSA: Karel Heřmánek, Zábradlí a potíže s Wikipedií

Kultura

OBRAZEM: Svíčky a květiny, lidé se před Divadlem Bez zábradlí loučí s Karlem Heřmánkem

Divadlo

Související články

Výběr článků

Načítám