Hlavní obsah

Pohřeb Alaina Delona probíhá podle jeho přání. Bude uložen mezi své psy

Týden po odchodu legendy francouzské kinematografie Alaina Delona proběhne pohřeb přesně tak, jak si ho do nejmenších detailů herec naplánoval. Obřad se uskuteční v sobotu 24. srpna v úzkém rodinném kruhu v soukromé kapli v Douchy v departementu Loiret. Právě tam, ve svém domě v La Brûlerie naposledy vydechl v noci ze 17. na 18. srpna ve věku 88 let.

Foto: Adel Production

Alain Delon ve filmu Smrt darebáka

Článek

Obřad se uskuteční v sobotu kolem 17. hodiny. Očekává se, že poslední poctu vzdají Delonovi jeho děti Anthony, Anouchka a Alain-Fabien, asi čtyřicet hostů a také Colette, zdravotní sestra, která se o herce starala v posledních měsících. Tak si to ostatně umělec přál.

Jedna osoba však pravděpodobně pozvána nebude: Hiromi Rollinová, jedna z Delonových partnerek, jež se v minulosti dostala do konfliktu s hercovými dětmi. V rozhovoru pro francouzskou televizi BFMTV uvedla, že sice požádala prostředníky, aby se přimluvili u Anouchky, aby se mohla obřadu zúčastnit, ale marně.

Na hercovu žádost povede obřad biskup z Gapu Jean-Michel Di Falco, jedna z mediálně nejznámějších osobností francouzské církve. I tato volba odráží Delonovo přání. V roce 2017 Di Falco celebroval mimo jiné pohřeb herečky Mireille Darcové, která byla patnáct let Delonovou partnerkou a žila s ním v Douchy.

Herec Alain Delon: Říkali mi, abych byl vždy sám sebou

Kultura

Mez svými psy

Alain Delon vše naplánoval tak, aby mohl být uložen do země se svými psy, odvyprávěl to kdysi mimo jiné švýcarské televizi RTS: „Na pozemku mám pohřbeno 45 psů, které jsem měl. Uprostřed mezi nimi jsem nechal postavit krásnou kapli, kde budu pohřben. Následně tam mohou spočinout mí blízcí, kteří budou chtít: moje dcera, její matka… Vše je připraveno.“

Kapli nechal vystavět, když mu bylo šedesát. „Smrti se absolutně nebojím,“ řekl tehdy. O tom svědčí mimo jiné fakt, že svůj odchod pečlivě plánoval.

Podobný pohřeb ve Francii není totiž rozhodně běžný a vyžaduje mimořádná povolení. Souhlas k němu podepsal teprve v úterý odpoledne prefekt z Loiret, uvedla agentura AFP.

Alain Delon: Život a kariéra

  • Narodil se 8. listopadu 1935. Zažil bouřlivé dětství a dospívání, byl mimo jiné šestkrát vyloučen ze školy. Předtím než se stal filmovou hvězdou, se vyučil řezníkem.
  • Hereckou kariéru začal v roce 1957 rolí ve filmu Quand la femme s'en mêle (Když se do toho zaplete žena) Yvese Allégreta. Následně zazářil v téměř 90 filmech, nejvíce spolupracoval s Jacquesem Derayem, se kterým natočil devět filmů včetně Bazénu (1969) a snímku Borsalino (1970).
  • Ve Francii proslul také jako Julius Caesar ve filmu Asterix na olympijských hrách (2008). A jeho absolutní rekord v pokladnách se udál v bývalém Sovětském svazu, kde jeho Zorro z roku 1975 přilákal do kin 55 milionů diváků, což mu následně vyneslo 44. místo v ruském žebříčku nejslavnějších herců všech dob.
  • Jeho šarm okouzlil ty nejkrásnější ženy světa. Počínaje Romy Schneiderovou, Brigitte Bardotovou po Dalidou, Mireille Darcovou a Nathalie Delonovou. Neodolaly mu však ani Catherine Deneuvová nebo Claudia Cardinalová.
  • Celoživotní přátelství jej pojilo právě s Bardotovou. Ač právě ta jej na prvním natáčení filmu Rebelote (1961) shledala „odporným“. Nicméně první dojem se záhy změnil, jak píše herec v předmluvě ke své biografii Alain Delon: Amours et mémoires (2023): „Měli jsme 65 let ty nejlepší přátelské vztahy, jaké jsem kdy měl.“
  • Ani předchozí setkání s Romy Schneiderovou v roce 1958 při natáčení snímku Christine nevyústilo v lásku na první pohled. Připadal jí tehdy „příliš hezký, příliš učesaný, příliš dokonalý“. Ovšem záhy se stali partnery, na pět let.

Jedno přání ovšem děti herci nesplní, alespoň zatím. Nebude pohřben po boku svého psa Louba, jak chtěl.

„Pokud zemřu dřív než on, požádám veterináře, abychom odešli spolu. Dá mu smrtící injekci tak, že mi zemře v náručí. Volím raději psí eutanazii, než abych ho poté nechal trpět na mém hrobě,“ řekl kdysi herec pro týdeník Paris Match.

Válka o dědictví

Delonovo úmrtí znamená konec jedné éry francouzské kinematografie. Otevřelo také dveře mnoha otázkám ohledně jeho dědictví.

Legendární herec totiž během kariéry nashromáždil obrovské jmění, uvedl deník Le Parisien. Někteří hovoří o stovkách milionů eur, zatímco jiní, blíže k herci, tyto částky minimalizují „jen“ na padesát milionů eur (1,25 mld. korun).

O dědictví se rozdělí jeho děti - Anthony, Anouchka a Alain-Fabien. Nicméně ani to jisté není. Do hry vstoupil i údajně nemanželský syn Ari Boulogne. Delon nikdy jeho otcovství nepotvrdil. Nebylo dořešeno ani soudně.

Delonův pes utracen nebude. Rodina nevyslyšela hercovo přání

Evropa

Zemřel Alain Delon

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám