Hlavní obsah

Pohádka pro dospělé o lásce americké prostitutky a syna ruských oligarchů vstupuje do kin

Zlatou palmu za nejlepší film si letos v květnu odvezlo z francouzského Cannes komediální drama amerického režiséra Seana Bakera Anora. Snímek se představí na přehlídce Tady Vary, poté vstoupí 31. října do běžné distribuce.

Trailer filmu AnoraVideo: CinemArt

Článek

Baker se do Cannes vrátil po třech letech, kdy tam uvedl snímek Red Rocket o stárnoucím pornoherci. Titulní hrdinkou filmu Anora je zase mladá striptérka z Brooklynu, která trochu naivně věří, že může potkat velkou lásku.

Když si ji objedná syn ruského oligarchy Ivan, zamiluje se do něj a je přesvědčena, že jsou si souzeni. Po několika divokých dnech, které propijí a prožijí v bouřlivém sexu v pronajatém domě, odletí do Las Vegas a vezmou se.

Pohádka? Jak pro koho. Ivanovi rodiče, kteří problémového synka, který v Rusku nadělal spoustu problémů, do Ameriky „uklidili“, považují jeho sňatek s prostitutkou za nejhorší věc, jaké se mohl dopustit. Jsou rozhodnuti celou trapnou záležitost anulovat a co nejrychleji sprovodit ze světa. Jenže to neznají Anoru, která se nehodlá vytouženého happy endu svého dosavadního života vzdát bez boje.

Herec Joaquin Phoenix: K Jokerovi hudba vždycky patřila

Film

„Tohle byl doslova můj hlavní filmařský cíl posledních třiceti let, takže si nejsem jistý, co budu dělat po zbytek života,“ vtipkoval při přebírání Zlaté palmy v Cannes Baker. Později už vážně řekl: „Tato Zlatá palma patří všem sexuálním pracovníkům, o nichž jsem vyprávěl již ve více filmech. Individuální příběhy možná nezmění svět, ale mohou pomoci odstranit předsudky. Doufám, že díky Zlaté palmě budeme moci film promítat v multiplexech a připomenout široké veřejnosti, že takové filmy existují.“

Foto: Cinemart

Značně překotná svatba Ivanovy rodiče nepotěší.

Také ohlasy v zahraničním tisku byly po uvedení filmu velmi příznivé. Na serveru Rotten Tomatoes, který zveřejňuje recenze i další informace, získala Anora 98 % kladných recenzí na základě 99 hodnocení, s průměrným skóre 9/10.

Recenzenti oceňují Bakerovu lásku k postavám, smysl pro komedii i tragédii a například Robbie Collin z Daily Telegraphu chválí také herecké výkony. Zdůrazňuje, že i když jsou postavy v Anoře komplikované, je radost s nimi trávit čas, protože herci je dokonale ztvárňují.

Titulní roli si zahrála pětadvacetiletá Mikey Madisonová a spekuluje se o její nominaci na Oscara, Ivan je první americkou rolí ruského herce Marka Eidelshteina.

Ještě je čas

Filmová sezona Tady Vary funguje na principu předplatného. Abonmá na celou filmovou sezonu Tady Vary do jednoho ze sedmdesátky kin po celé republice si mohou zájemci kupovat do středy 23. října.

Na filmy se mohou vypravit i lidé, kteří abonmá nevlastní, obsadit mohou ale pouze místa, která nejsou zabraná předplatiteli. Jejich počet se v každém kině liší.

Anora: Syn ruských oligarchů a americká prostitutka. Mají právo na lásku?

Film

Festival v Cannes rozdal ceny. Zvítězil film o mladé sexuální pracovnici. Uspěl i Rasúlof

Film
Související témata:

Výběr článků

Načítám