Hlavní obsah

Máma už nepřijde. Amerikánka představuje další ukázku

Přesně za měsíc, 26. září, vstoupí do českých kin dlouho chystaný film režiséra Viktora Tauše Amerikánka. V pondělí z něj tvůrci představili další ukázku. „Je to skutečný příběh desítek tisíc dětí, které vyrůstaly v dětských domovech v komunistickém Československu,“ říká Tauš, jenž si příběh dívky, Amerikánky, vyslechl v 90. letech na ulici jako bezdomovec.

Trailer 2 AmerikánkaVideo: Bioscop

Článek

„Byli jsme součástí první generace obětí svobody. Lidé bez domova, to byly tenkrát především tisícovky dětí, které vyrůstaly samy, bez rodičů, v socialistických dětských domovech,“ ohlíží se za minulostí.

Dobré víly: Objetí je více než hračka

Vánoce

V další ukázce filmu se dostávají diváci do prostředí, kde vládnou přísná pravidla, do nichž ovšem stále vstupují sny malých chovanců. Hlavní postava sní o tom, že se vydá za tátou do Ameriky a tam jí konečně bude dobře. Právě barevné sny se ve snímku míchají s tvrdou realitou, vytvářejí společně vizuální gejzír podobný divadelní scéně.

Foto: Martin Douba

Amerikánka, Klára Kitto

Film vychází z dlouhodobého Taušova projektu Amerikánka. Nyní ji ztvárňují tři herečky – Klára Kitto, Julie Šoucová a Pavla Beretová, kterým bylo v době natáčení 9, 17 a 38 let.

„Pro mě to bylo tři a půl roku společného života. Divokého, bláznivého, objevného, někdy strašně těžkého a nekonečně krásného. Nikdy nepřestanu být vděčná, že jsem tuhle cestu mohla jít. Byla plná zázraků,“ řekla po konci natáčení Beretová.

Vyzdvihla také nepřehlédnutelnou výtvarnou stylizaci nového filmu: „Mám pocit, že se více dotýká reality než realismus. Ten ve výsledku jen napodobuje, ale stylizace se může více dotknout autentických emocí a pocitů, protože je vypráví skrze symbol a ten nejde napodobit, jen naplnit a žít.“

Tauš do dětských postav Amerikánky obsadil z velké části děti, které skutečně v dětských domovech žijí. Projekt začal jako divadelní představení, vyšla už také kniha.

Jsem skála. Jsem síla, kterou nedokážete zlomit. Jsem Amerikánka

Film

Herečky Pavla Beretová a Lucie Žáčková: Amerikánka. Důležité jsou tam děti, ne my dvě

Kultura

Výběr článků

Načítám