Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Je třetí Deadpool lékem na únavu ze superhrdinů?

Herec Ryan Reynolds tančí v těsném latexovém obleku na skladbu Bye Bye Bye od NSYNC a drze hlásá, že giganty Marvel a Disney mají za sebou těžké měsíce, a snad dokonce roky. Publikum je ve svém živlu. Na sprostého antihrdinu čekalo jako na Vánoce a Reynoldsův Deadpool se společně s naposledy reinkarnovaným Wolverinem Hugha Jackmana nahlas směje vlastnímu chlebodárci, který bude křečovitě počítat výdělky a doufat, že se vítr v jeho žánrovém univerzu obrátí. Bude na to marvelovský Ježíš stačit?

Foto: Disney+

Já to řekl nahlas? Deadpool si nebere servítky a na Disney s Marvelem nezůstává nit suchá.

Článek

„Už se na ty mnohovesmíry vykašlete!,“ ozývaly se hlasy. V roce 2021 se společnost Morning Consult ve svém průzkumu zaměřila na poměrně nový fenomén takzvané únavy ze superhrdinů.

Ten se začal skloňovat po roce 2019, kdy do kin vstoupil vrchol dosavadní komiksové éry, snímek Avengers: Endgame. Přesycenost z postaviček v pláštích, s kouzelnými kladivy či schopnostmi, se o slovo přihlásila nedlouho poté.

Podle Morning Consult stačily pouhé dva roky, aby 26 % dospělých Američanů dalo komiksům v kinech sbohem a dalších 23 % otevřeně přiznalo, že sice stále na Thora, Ant-Mana nebo Captain Marvel chodí, ale filmy je unavují. Následující rok klesl počet respondentů, které podobné snímky baví, o dalších pět procentních bodů.

RECENZE: Špičkování Deadpoola s Wolverinem i sebereflexe směřování marvelovského universa

Film

Za pádem jejich popularity a nárůstem zmíněné únavy ze superhrdinů stojí řada prvků. Ať už je to věčné opakování podobných příběhových linek, ztráta či vyčpělost oblíbených hrdinů nebo prostá absence filmové kvality na úkol digitálních triků a bezduché akce. K dalším a dalším pokračováním v kinech navíc přibyly úzce propojené televizní série, které vyplňovaly čas při čekání na další blockbuster.

Ten z řady úspěšných ale nepřišel. Odrazilo se to v ohlasu mezi diváky, kritiky a nakonec to ukázaly i tržby, které jsou v konečném důsledku alfou a omegou budoucnosti studiových projektů s obřími rozpočty.

V jednoduchém srovnání vydělali poslední Avengers tolik co Marvels, třetí Strážci Galaxie, Ant-Man a Wasp: Quantumania, Black Panther: Wakanda nechť žije a Thor: Láska jako hrom dohromady. Deadpool & Wolverine tak stojí před téměř nemožným úkolem: spasit Marvel natolik, aby mu prošlo minimálně několik dalších fází filmového vesmíru.

Foto: Disney+

Vymlátíme ze sebe duši pro slávu a budoucnost komiksového univerza!

Krátkodobý efekt bude mít určitě. Už po prvních projekcích se očekává nadstandardní příspěvek do disneyovské pokladničky a díky marketingovému zásahu šaškujícího Reynoldse se o novém hitu dozví i zapřisáhlý příznivec filmů pro pamětníky.

Velkohubý zabiják však bude vhodně aplikovaným antibiotikem, nikoliv vakcínou. Deadpool totiž nehraje zcela podle pravidel. Jde o specifický subžánr zasazený do už tak speciální filmové bubliny, neřídí se pravidly, disponuje odvážným ratingem přístupnosti a podobně jako třeba seriálová Banda si ze superhrdinů spíš střílí, než aby mezi ně patřil.

V momentě, kdy jeho hlášky odeznějí a odtečou poslední potoky jeho krvavého řádění, se tak krize pravděpodobně prohloubí. Výhled na další plány Marvelu (nebo i objektivně slabšího studia DC) neslibují kdovíjakou podívanou a příležitostné cameo výstupy starých dobrých přátel ze zlaté éry komiksových adaptací ještě víc podtrhnou, že nic není jako dřív, nic není, jak bývávalo.

Foto: Disney+

Dvě ikonické postavy v jednom filmu. Deadpool & Wolverine budou diváckým hitem.

V konečném důsledku nemusejí jedinými oběťmi zůstat komiksové postavy. Režiséři Avengers: Endgame Joe a Anthony Russoové pro server Gamesradar+ odmítli tezi o únavě ze superhrdinů. Největší problém prý vidí v tom, jak současná generace konzumuje digitální obsah.

„Myslím, že jsme v přechodném období a lidé ještě nevědí, jak budou příběhy přijímat nebo jaké příběhy budou chtít,“ myslí si Joe Russo.

Ať už je to jakkoliv, Marvelu by možná prospěla tvůrčí pauza. Třeba jen na pár let. Stačí se jen obrátit k divákům, vydechnout „milujeme vás třitisícekrát“ (hláška z Avengers: Endgame) a počkat, až poslední v kině zhasne.

KOMENTÁŘ: Nevydání knihy české transgender komunitě nepomůže

Knihy

KOMENTÁŘ: Kam nám mizí Národní galerie Praha?

Kultura

Výběr článků

Načítám