Hlavní obsah

Kolik hnusu unese jedna žena? I o tom je Prezidentka

Za tři neděle začne 28. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Organizátoři odtajnili jméno snímku, který akci zahájí. Bude jím Prezidentka o Zuzaně Čaputové v režii Marka Šulíka. Nabídne portrét ženy, která se ocitla v ryze mužském světě. A bývala terčem urážek nejvyšších představitelů vlastní země.

Ukázka z filmu PrezidentkaVideo: Ji.hlava

Článek

Časosběrný dokument zachycuje pět let Čaputové ve funkci slovenské prezidentky. Intimní filmový portrét ji přibližuje nejen jako političku, ale i jako (ne)obyčejnou ženu, která dostává do svých rukou zemi v krizi a stává se symbolem naděje.

Filmový štáb ji natáčel i v situacích, kam jiné kamery nemohly. Zachytil nejen setkání se světovými vůdci, ale i osobní dramata a dilemata.

„My politici musíme mít moc nad svými emocemi. Musíme mít pod kontrolou svoje myšlenky, protože tak, jak myslíme, takovými se stáváme. A my se teď především musíme stát lepšími lidmi,“ shrnuje ve filmu svůj přístup k funkci Zuzana Čaputová.

Slovenský režisér Martin Šulík: Lhostejní lidé jsou manipulovatelní

Kultura

Desetidenní program

MFDF Ji.hlava letos poprvé potrvá deset dní (25. října–3. listopadu). Dalším tipem organizátorů jsou vedle Prezidentky i doku-komedie Petera Kerekese o italské věštkyni Je to ve hvězdách nebo dokumentární thriller Válečný zpravodaj z cest zpravodaje na Ukrajině Martina Dorazína.

Festival také po dvaceti letech uvede obnovenou premiéru filmu Český sen, který je součástí obsáhlé retrospektivy Víta Klusáka a Filipa Remundy. Unikátní vhled na válečné období na Slovensku zase nabídne retrospektiva Máme svoj film! Obrazy Slovenského štátu. Inspirační fórum se zaměří na les, válku, imunitu i technologie a volný čas.

Děti proti válce bojují svým nezájmem. Ivan Ostrochovský natáčel v ukrajinském metru

SALON

Jihlavský mezinárodní festival dokumentárních filmů spojí téma ostrova

Film

Výběr článků

Načítám