Hlavní obsah

Kate Winsletová se představuje jako fotografka v první linii

Netají se tím, že jde o její vysněný projekt. Ostatně o tomhle filmu mluvila ve velkém již před dvěma roky, kdy se začal natáčet. Herečka Kate Winsletová v něm hraje hlavní roli, v projektu figuruje navíc jako jedna z producentek. Snímek Lee: Fotografka v první linii vstoupí do českých kin 10. října. Teď představuje ukázku.

Trailer k filmu Lee: Fotografka v první liniiVideo: Bioscop

Článek

Režisérka Ellen Kurasová divákům přiblíží příběh Elizabeth (alias Lee) Millerové (1907-1977). Winsletová ji popisuje jako „nezastavitelnou sílu přírody s ohromnou vášní pro život“.

Do uměleckého světa nejdříve pronikla jako modelka. Záhy se ale postavila za fotoaparát. Pracovala pro velké americké časopisy včetně Vogue. Odjela do Paříže, kde se také dokázala prosadit. A pak do jejího života vstoupil anglický obchodník s uměním Roland Penrose (hraje ho Alexander Skarsgård).

Fotografka Alžběta Jungrová: Chci jít na dřeň emocí, nezajímají mě kudrlinky

Kultura

Jejich láska ji zavedla do Londýna v předvečer 2. světové války. Právě tento konflikt, její citlivé vnímání okolností z ní udělaly jednu z nejvýznamnějších fotografek/fotografů 20. století.

Rozhodl to stůl

Winsletová se k jejímu příběhu dostala náhodou. „Před devíti lety mi zavolal opravdu dobrý přítel, který žije v Cornwallu a pracuje pro aukční síň, a řekl: ‚Kate, na nadcházející aukci je úžasný stůl a ty na něj prostě musíš přihodit, příběh za ním je neuvěřitelný!‘ Věděl, jak moc miluji vaření a pořádání velkých večeří, a také znal moji lásku ke starým stolům. Tak jsem si ho koupila. Je nádherný. Je starý a drsný s hrubým nerovným povrchem. Vejde se k němu asi osm lidí!“

Foto: Bioscop

Lee: Fotografka v první linii. Seznámení hlavních hrdinů. Kate Winsletová jako Lee a Alexander Skarsgård (Roland Penrose).

Stůl kdysi patřil Anně Penroseové, švagrové Rolanda Penrose. Stůl byl středobodem kuchyně v domě, kde Lee Millerová prožila mnoho radostných letních prázdnin v Cornwallu s takovými osobnostmi jako Roland, Max Ernst, Noel Coward a Paul Éluard…

Nelehké natáčení

Winsletová na projektu „Lee“ pracovala řadu let. Bavila se o něm také s novináři, včetně Novinek, už při představování jiného snímku - Avatar: The Way of Water - v Londýně v prosinci 2022. 

Foto: Bioscop

Kate Winsletová jako Lee

Tehdy byla k projektu docela skeptická. Začal se sice točit, ale po sérii různých neštěstí, včetně jejího zranění, nešlo vše hladce. Jako dobový válečný snímek byl navíc velmi finančně nákladný. Potíže se podařilo překonat a Lee: Fotografka v první linii vstoupí do českých kin 10. října. V tu dobu bude již pár týdnů v kinech britských a amerických.

RECENZE: Romantika filmu S tebou nikdy je přeslazená, ale pohledná

Film

Kate Winsletová pro Novinky: Potápění? Nejúžasnější dárek, který mi Avatar dal

Lifestyle
Související témata:
Film Lee: Fotografka v první linii

Související články

Výběr článků

Načítám