Hlavní obsah

Hororová Týna: Odpadnou nehty, pak zemře duše. Film Substance konfrontuje šoubyznys, míní Demi Moore

Film Substance, který je právě v kinech, kombinuje tělesný horor se společenskou satirou útočící na západní standardy krásy. Svou naturalističností šokovala Substance diváky na letošním festivalu ve francouzském Cannes, na němž filmařka Coralie Fargeatová získala cenu za nejlepší scénář. Comeback znamená pro herečku Demi Moore, podle níž film svádí boj se zábavním průmyslem.

Trailer filmu SubstanceVideo: Aerofilms

Článek

Režisérka a scenáristka Coralie Fargeatová vypráví o stárnoucí televizní hvězdě v podání Demi Moore, jež kvůli svému věku dostane nečekanou výpověď. Mládí a krásu jí navrátí titulní zázračný přípravek, má to ale samozřejmě háček.

Se žhavější verzí sebe sama, kterou ztvárňuje Margaret Qualleyová, si tělesnou schránku musí vyměňovat vždy po týdnu. Být opět přitažlivá je však pro protagonistku přespříliš návykové…

Ač Moore znala autorčin celovečerní debut Pomsta z roku 2017, o povaze subžánru tělesného hororu před natáčením měla jen malé povědomí.

Hororová Týna: Po monstru Dahmerovi přichází temná Grotesquerie

TV a streaming

„Kdosi mi pak řekl, že body horor je třeba film Moucha,“ uvedla herečka v rozhovoru pro deník The Guardian. Na klasiku Davida Cronenberga z roku 1986 je v Substanci nepatrný odkaz, když na začátku filmu plave muška ve sklenici vína.

Natáčení si vyžádalo velké množství protetických masek, které stvořil maskér Pierre Olivier Persin.

S Fargeatovou převzali inspiraci z filmů jejich mládí, kupříkladu Sloního muže (1980) nebo Slizu (1988), když vymýšleli přeměnu hrdinky do finální postavy Monstro. Plac podle režisérky připomínal laboratoř šíleného profesora, jak poznamenala pro Los Angeles Times.

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

Pro hlavní roli od počátku pomýšlela na Demi Moore. „Musela jsem najít herečku, která přímo symbolizuje slávu. Někoho, kdo ví, jaké to je, přijímat lásku od lidí, kteří k vám vzhlížejí. Zároveň toho, kdo zná i pocit, když o pozornost fanoušků přijde,“ podotkla Fargeatová v rozhovoru pro list The Independent.

Spíše než zobrazené nechutnosti, od množství prolité krve po odpadající kusy těla, zaujaly Moore v námětu právě hlubší vrstvy příběhu o ženě ze šoubyznysu, která náhle čelí odmítnutí a zoufalství.

Foto: Aerofilms

Margaret Qualleyová ve filmu Substance

„Ještě víc mě však zasáhla míra násilí mé postavy vůči sobě samotné. Substance podle mě není o tom, co nám provádějí ostatní, ale o tom, co pácháme sami sobě,“ upřesnila pro The Guardian.

Film je podle ní nemilosrdný ve svém sváru se zábavním průmyslem a jeho úsudcích o správném ženském vzhledu.

„Předkládá myšlenku, že očima Hollywoodu končí přitažlivost ženy s její ztrátou plodnosti,“ dodala pro server Page Six.

RECENZE Hororové Týny: Nikdy se nepouštěj. Nebo spíš už si to nepouštěj?

Kultura

RECENZE Hororové Týny: Duše prokletých budují zlověstnou atmosféru, ale polevují v ději

Film
Související témata:

Výběr článků

Načítám