Hlavní obsah

Herec Marek Lambora se ocitl ve vězení. Ale jen kvůli pohádce Zlatovláska

Horšovský Týn

Zámecké sklepy v Horšovském Týně na Domažlicku se dočasně staly vězením. Filmaři tady totiž natáčeli novou pohádku Zlatovláska. A za mřížemi se na chvíli ocitli herci Marek Lambora i Tomáš Weber. V nově zpracovávané pohádce hrají kamarády.

Natáčení nové pohádky Zlatovláska v Horšovském Týně na DomažlickuVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

V chladném a stísněném podzemí bylo pouhých deset stupňů Celsia. „Jde o velmi atraktivní a autentické místo, ale podmínky pro práci jsou náročné. Je tu zima, chybí přirozené světlo, takže všechno si musíme dotáhnout dolů. Kombinujeme umělé osvětlení s přirozeným, které jde z loučí,“ nastínil producent Viktor Krištof.

Připravit jednu scénu tak zabere i desítky minut. Během úterního odpoledne došlo na záběry právě z vězení. Do něj se dostal Jiřík poté, co ochutnal sousto z kouzelného hada a porozuměl řeči zvířat. Provinil se tím proti svému králi, a tak ho čeká buď trest smrti, nebo nebezpečná cesta za Zlatovláskou.

Jiřík? Tomáš Weber

Hlavní postavu ztvárnil už zmiňovaný Weber. Se svým filmovým parťákem Štěpánem, jehož hraje Lambora, si padl do noty. „Natáčíme už dvacet dní. Je to intenzivní, denně deset až dvanáct hodin. Ale mám štěstí, že je tady Marek, protože je zkušenější a mnohdy už mi pomohl,“ přiznal Weber.

FOTO: Začala se natáčet nová Zlatovláska. Vrací se Petr Štěpánek

Film

Text se snaží našprtat dopředu, na place už se s ním nechce zdržovat. Pro lepší soustředění mu pomáhají čaje. „Dopuju se přírodními věcmi, žádné energy drinky. Akorát jsem dopil akai, dávám si taky často matchu,“ zmínil o přestávce, když technici chystali novou scénu. „Máme ten luxus, že můžeme vykouknout na sluníčko a trochu se prohřát,“ ocenil ze zámeckého nádvoří.

Tamější prostory Lamboru okouzlily. „Je to tady opravdu nádherné. Jenom je škoda, že točíme celou dobu v kobkách, které tak útulné nejsou. Snad se sem ještě vrátím,“ řekl.

Nejde o remake

Štěpán, jímž cloumá závist a není tak upřímný kamarád, se mu hraje dobře. „Je to krásná postava, protože není jednobarevná. Obyčejný kluk, který nemá pevnou vůli, aby se vypořádal s některými morálními otázkami. Někdy překročí i mrtvoly,“ popsal Lambora.

Vznikající dílo se od kultovní pohádky Zlatovláska z roku 1973 liší. „Scenáristka Lucie Konášová zvolila jiný způsob vyprávění. Hlavní hrdina má nové souputníky, kamaráda Štěpána a psa Štístku, což v původní verzi vůbec nebylo. Každá doba se do pohádek nějak otiskne,“ sdělil režisér Jan Těšitel, jenž obavy z nepřijetí nového snímku nemá.

Štáb kromě západních Čech zavítal také na Moravu. A během natáčení se vyskytly i komplikace. „Zahraniční herec Pius Okaba spadl z koně. Ztratil vědomí a skončil v nemocnici. Zlatovláska onemocněla. Těsně vedle naší lokace hořelo, takže připravený plac za zhruba milion málem lehl popelem. Ale včas přijeli hasiči,“ oddechl si Krištof, jenž doufá ve zdárný konec natáčení. Premiéra snímku se koná příští rok v lednu.

Petr Štěpánek: Zlatovláska? Nevstupuju do stejné řeky, jsem na úplně jiném břehu

Film

Natáčí se štědrovečerní pohádka Tři princezny

TV a streaming
Související témata:
Tomáš Weber
Jan Těšitel

Výběr článků

Načítám