Hlavní obsah

Dev Patel: Od Hanumana k Milionáři z chatrče až k Opičímu muži

Jako malý slýchával doma příběh o opičím muži, Hanumanovi. Vyrůstal sice v Londýně, ale rodinné kořeny sahaly do Indie, kde je legenda o spravedlivém opičím králi stále živá. Herec Dev Patel - čeští diváci jej mohou znát z hitu Milionář z chatrče - se tak před lety rozhodl, že vše převede do filmu. (Spolu)napsal k němu scénář, režíroval ho a vytvořil v něm hlavní roli. Jeho Opičí muž ve čtvrtek vstupuje do českých kin.

Film o filmu Opičí mužVideo: CinemArt

Článek

„Na legendě o Hanumanovi jsem vyrůstal i já, takže je mi velmi blízký,“ říká herec a režisér Dev Patel, který prací na scénáři strávil osm let. Na pozici režiséra jde o jeho debut.

„Chtěl jsem jedné z nejstarších indických pověstí obléct moderní kabát, tak aby byla atraktivní i pro mezinárodní publikum. Zároveň jsem toužil natočit originální epický příběh, který bude mít energii, duši, srdce a šílenou akci,“ zmiňuje s tím, že do projektu dal úplně vše.

Nevyhýbala se mu ani zranění. „Ve filmu je věta: bolest tě pustí, jakmile se z ní poučíš. Tím principem se řídil celý film,“ cituje s odkazem na Opičího muže.

Kvůli roli musel být ve vynikající fyzické kondici. Ani tak se mu nevyhnula zranění. Při jedné akční scéně si zlomil nohu, při další ruku. „Udělat tenhle film byl dost drsný proces,“ podotýká. Při psaní scénáře často vzpomínal na dědečka, který ho kdysi s Hanumanem seznámil. „Tenhle film je o pomstě a víře… Začíná jako násilný balet a končí jako naprosté šílenství… Je to velkolepá, zábavná jízda,“ prozrazuje.

Hold předchůdcům

Netají se ani tím, že mu šlo při natáčení o to, aby byl snímek plný akčních scén. Na dálku jím totiž vzdává hold svým předchůdcům, včetně Tarantina. Hlásí se také k barvám, výpravnosti Bollywoodu.

Ve svém akčním thrilleru pak vypráví příběh chlapce, jenž jako malý slýchával legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, jenž pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu ovšem přímo před očima zavraždí představitelé moci matku a jemu dojde, že žádný Hanuman neexistuje.

Možná i proto už jako dospělý, v masce opičáka, obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety brutálně ublížili…

Zemřel herec Irrfán Chán z filmu Milionář z chatrče

Film

Nejlepším světovým filmem byl prohlášen Milionář z chatrče

Kultura
Související témata:
Dev Patel
Hanuman

Výběr článků

Načítám