Hlavní obsah

Děti z dětských domovů představují svou filmovou tvorbu

Tajemství filmu, včetně toho, jak je těžké - byť jediný - natočit, už několik let objevují také děti z dětských domovů. Přehlídka jejich snímků, jež za rok natočily, se uskuteční 8. června ve čtrnáct hodin v Městské knihovně v Praze za účasti asi sedmdesáti dětí z domovů, přátel, pedagogů a filmových lektorů. Diváky čeká pásmo krátkých snímků, které vzniklo za poslední školní rok.

Nová Ves upoutávkaVideo: Okna do světa

Článek

Projekt Okna do světa aneb Filmové a mediální dílny pro děti z českých dětských domovů se zrodil v roce 2019. Ambasadory letošního ročníku jsou herci Antonie Formanová a Oskar Hes.

„Cítila jsem z jejich tvorby semknutost skupiny, zábavu, jakou si u toho užili, a především upřímnost. Možná by nám to mohlo více otevřít okno právě do toho jejich světa. A může se i stát, že někdo z nich skutečně najde zálibu se filmu věnovat, což by třeba za jiných okolností ani neměl možnost zjistit,“ zhodnotila Formanová.

Společná práce

Filmové workshopy jsou určeny dětem ve věku 12-18 let. V každé skupině jich bývá v průměru kolem dvanácti. V rámci workshopů, které probíhají v době jejich volna, se učí zacházet s profesionální technikou, kamerami, foťákem na natáčení, učí se nahrávat zvuk, stříhat a rovněž se seznamují s filmy, které je mohou inspirovat.

Foto: Okna do světa

Okna do světa, práce dětí z dětských domovů

Od roku 2023 organizátoři akce realizují také animační dílny, kterých se účastní naopak mladší děti ve věku 7-11 let. Ty ještě nejsou tolik schopny samy obsluhovat techniku.

Lektory dílen jsou převážně mladí absolventi z pražské FAMU. Letos se projektu mimo jiné účastnili dokumentaristé Hana Muchová, Tomáš Hlaváček, Jan Šípek či animátoři Michaela Tyllerová a Václav Krejčí.

Mediální dílny mají zase na starosti absolventi žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Oskar Hes jako Josef Mašín: Role se mě nemohou držet roky

Český lev

Antonie Formanová: Já a Zdeňka Havlíčková? Jakékoli archaismy nečekejte

TV a streaming
Související témata:
Projekt Okna do světa

Výběr článků

Načítám