Hlavní obsah

České středohoří. David Švehlík a Judit Pecháček v novém filmu Wirbel

Vyhořelý Martin (David Švehlík) objevuje ve zděděném domě staré mapy a záhadnou Agnes (Judit Pecháček). V jejích stopách pátrá po tajemství vyhnaných obyvatel Wirbelu a po rituálech, které krajinu Českého středohoří po staletí chránily před probuzením sil, jež ji mohou nenávratně poškodit. To je děj filmu Wirbel, který se nedávno začal natáčet. Do kin má vstoupit za rok.

Foto: @Mimesis Film

Wirbel. David Švehlík, Judit Pecháček a České středohoří

Článek

Snímek režíruje Tomáš Hubáček, pro nějž je celovečerním debutem. Napsal si k němu i scénář a hudbu.

Filmaři se v rámci natáčení vydají vedle Ústeckého kraje také do Plzeňského kraje a na Slovensko. V dalších rolích se objeví Martin Finger, Alexej Pyško, Markéta Coufalová nebo Milan Mikulčík.

Nekorunovaný král Českého středohoří. V hlubinách u malebného vrchu ukrývali nacisté obří továrnu

Tipy na výlety

„Úžasná krajina Českého středohoří má na české poměry naprosto nezvyklý reliéf, stepní špičaté pahorky jsou jako z jiného světa. Svět Wirbelu je ale především zemí polí, sopečné vršky jsou jenom takové koření. Mojí ambicí je ukázat naši notoricky známou zemědělskou krajinu způsobem, který člověka uchvátí, omámí,“ uvedl režisér.

Film připravoval sedm let. Stejně dlouho hledal lokace pro natáčení, jak dodal: „Děj se točí kolem poničených soch a křížů v polích. Během těch sedmi let nám mnoho z našeho pohledu krásných lokací odpadlo, protože ty poničené památky lidé opravili. Pro nás to bylo špatně, ale jinak je to samozřejmě skvělá zpráva, která s konečným vyzněním našeho filmu dobře rezonuje.“

David Švehlík: Jsem závislý na lásce

Film

Judit Pecháček: V Praze se cítím svobodnější než na Slovensku

Móda a kosmetika
Související témata:
Film Wirbel
Tomáš Hubáček (režisér)

Výběr článků

Načítám