Hlavní obsah

Film Queer s Danielem Craigem v překvapivé roli vyvolal v Benátkách diskuze

Na filmovém festivalu v italských Benátkách, který potrvá do soboty, představil italský režisér Luca Guadagnino svůj nový film Queer. Snímek s britským hercem Danielem Craigem v hlavní roli byl ohlášen jako „skandální“ a plný kontroverzních sexuálních scén.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Zleva herec Drew Starkey, režisér Luca Guadagnino a herec Daniel Craig v Benátkách

Článek

Queer patří do kategorie filmů, o kterých se hovoří. Obsahuje intimní milostné scény mezi dvěma muži, což z něj jistě udělá jeden z nejdiskutovanějších filmů letošního roku. To se ostatně děje už v Benátkách.

Guadagnino pro scénář adaptoval román amerického romanopisce Williama S. Burroughse, který vznikl už na začátku padesátých let, ale vydán byl až v roce 1985. U nás vyšel pod názvem Teplouš.

Jeho hrdinou je narkoman William Lee, jehož v novém filmu hraje právě Craig. Odjel do Mexika, tam se seznámil s mladým mužem (hraje ho Drew Starkey) a začal si s ním románek.

Fanoušci Brada Pitta a George Clooneyho zablokovali v Benátkách premiéru jejich nového filmu

Film

„Queer je můj nejosobnější film. Jde o jednoznačnou poctu práci režisérů Michaela Powella a Emerica Pressburgera. Jejich film The Red Shoes jsem viděl nejméně padesátkrát a myslím, že by ocenili četné sexuální scény, které jsou v Queeru,“ prozradil třiapadesátiletý režisér Guadagnino a dodal, že o realizaci tohoto projektu snil od svých dvaceti let.

„Víte stejně dobře jako já, že na natáčení sexuální scény ve filmu není nic intimního. Hodně lidí se na vás dívá,“ řekl Craig v Benátkách během tiskové konference. „Kdybych nebyl v tomto filmu, chtěl bych v něm být. Je to druh snímku, které chci vidět, chci točit, chci v nich být.“

Foto: Louisa Gouliamaki, Reuters

Daniel Craig měl v Benátkách skvělou náladu.

„Vždy jsem cítil, že Burroughs má velmi veřejnou tvář, a chtěl jsem vědět, jaká je jeho soukromá podoba,“ řekl ještě Craig. Podotkl, že dokonce mluvil s několika lidmi, kteří ho znali. „Myslím, že v Queer je toho víc než v jeho jiných knihách,“ dodal.

„V posledních letech na plátně dominuje pruderie. Nyní se do kin vrací erotika. Mnoho filmů pojednává o sexu v různých podobách, včetně těch extrémních. Jsou v nich vztahy muž–muž a žena–žena, což je dobré znamení. Znamená to, že mezi tvůrci je stále méně autocenzury,“ poznamenal umělecký ředitel benátského festivalu Alberto Barbera v rozhovoru pro Screen Daily.

Filmové hvězdy v Benátkách chrání před agresivními racky sokoli

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám